Подземни кантари в обхвата на тол системата ще изчисляват в

...
Подземни кантари в обхвата на тол системата ще изчисляват в
Коментари Харесай

Важно заседание за тол системата у нас даде нови ясноти

 Подземни кантари в обсега на тол системата ще пресмятат в действително време тежестта на преминаващите по платените пътища тежкотоварни транспортни средства. Камери ще регистрират броя на осите, а сензори в пътното платно, чийто монтаж към този момент стартира, ще пресмятат натоварването на ос на колите. При претоварване електронната система автоматизирано ще ги записва като извършители и те ще бъдат глобени от контролните органи. Това заяви заместник-министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков след второто съвещание на Обществения съвещателен съвет по въвеждане на тол системата у нас.

Монтажът на камерите, които ще наблюдават трафика, би трябвало да завърши до 16 август, когато Националното тол ръководство ще стартира техническата употреба на тол системата. Досега са построени 80% от новите и са актуализирани 23 броя от съществуващите рамки.

На днешното съвещание бяха разисквани тестовите цени, с които от 16 август най-малко месец ще се пресмята на терен цената на изминатото разстояние. Превозвачи оферират тестова цена 12-14 ст./км за тежкотоварни коли над 12 т от категория Евро 06.

Министерство на регионалното развитие остава на позиция за по-висока действителна, не тестова цена и в случай че нашите калкулации са правилни, можем да стигнем до 20-23 ст./км за автомобил от категория Евро 06 с тегло над 12 тона и с повече от 3 оси, разяснява зам.-министър Нанков. Ще бъде основана експертна група с представители от транспортния отрасъл и Национално тол ръководство, която в действен порядък ще работи по тематиките за обсег и цени на тол системата. Задачата на специалистите няма да бъде взимане на дефинитивно решение, а да предложат размер на цена, по който да се вършат калкулации по време на тестовия интервал от 16 август. Окончателният размер ще бъде признат след разбор с решение на Министерския съвет.

Изпълнителният шеф на Съюза на интернационалните превозвачи Йордан Арабджиев регистрира, че разговорът сред институциите и сектора по тематиката се задълбочава в добра посока и няма разкол. За нас беше значимо да изясним няколко механически детайла, за които получихме отговор от Министерство на регионалното развитие и Национално тол ръководство, свързани с доставчиците на декларирани данни, разяснява той.

" Стигнахме до извода, че всяка от страните би трябвало да опита да потвърди своята теза откакто направи изчисленията със събраните действителни данни при тестванията от 16 август. На 12 стотинки считаме, че нашите калкулации ще бъдат точни. Надявам се да убедим министерството в правотата си и да вървим напред “, сподели още Арабаджиев. Той добави, че браншът предлага отстъпки за тежкотоварните коли, които оперират повече на българска територия, без значение дали са български или задгранични. Заместник-министър Нанков изрази единодушие и добави, че се разисква тежкотоварни транспортни средства, които имат изминати повече от 10 хиляди километра на месец, да получат отстъпка от 30%. При изминати над 7500 километра месечно тя да е 20%, а при над 5000 км – 10%.

Заместник-министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ангел Попов разяснява, че в България би трябвало да бъде построена нова пътна мрежа и акцентира значимостта на автоматизираното премерване за натоварването на колите. Досега доста се губеше доста от това, че се претоварваха и тъй като тези коли, които бяха претрупани, нарушаваха пътната инфраструктура, което е огромен камшик за всички.

Владимир Тодоров от Асоциацията на потърпевши при произшествия разяснява, че построяването и поддръжката на инфраструктурата е скъпа. Той акцентира, че е належащо да се влага в нея и подсети за прави, по които преди години са ставали голям брой произшествия с жертви, като сектора Сливен – Бургас преди довършването на автомагистрала " Тракия “. Той изрази удовлетвореността си от въвеждането на електронните кантари, които ще наблюдават за претоварване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР