Подводницата от клас Варшавянка (по класификацията на НАТО - Kilo),

...
Подводницата от клас Варшавянка (по класификацията на НАТО - Kilo),
Коментари Харесай

The National Interest: Руските подводници от проект Варшавянка се доказват във войната с Украйна

Подводницата от клас " Варшавянка " (по класификацията на НАТО - Kilo), проектирана от руската ера, продължава да играе жизненоважна роля в съветския военноморски боеприпас макар възрастта си, написа The National Interest.

- Известна със своето дизелово-електрическо задвижване, Kilo предлага лимитирана устойчивост спрямо атомните подводници, само че остава ефикасна в районни спорове.

- Проектиран през 70-те години на предишния век, Kilo е претърпяла обилни усъвършенствания - усъвършенствани стелт система, задвижване и автоматизация.

- Модерната версия 636.3, известна още като Improved (подобрена) Kilo II, разполага с усъвършенствани оръжия, в това число торпеда и ракети " Калибър ". Въпреки че е остаряла, подводницата от клас " Кило " е потвърдила своята значителност в руско-украинската война.

Руската инвазия в Украйна възроди интереса към съветския боен боеприпас. Най-вече ползата е ориентиран към съветския сухопътен и въздушен боеприпас, защото руско-украинската война се трансформира в наземна война на всеобщи директни конфликти. Много е направено да вземем за пример за съветските танкови и бронирани транспортни средства.

Но е обърнато внимание и на съветските самолети, Сухой и МиГ. И в по-малка степен се обръща интерес към съветските военноморски активи, които вземат участие в спора, въпреки и в по-периферна роля.

Един съветски военноморски актив, който работи интензивно в руско-украинската война, е подводницата от клас Kilo, план " Варшавянка " от руската ера, който от дълго време е стар – само че съставлява задоволително съответна отбрана, с цел да се конкурира с украинските военноморски системи.

Историята на подводницата от клас Kilo

Kilo е забележителна с това, че е дизел-електрическа.

Докато подводниците на Съединени американски щати и даже доста съветски подводници, са с нуклеарно задвижване, Kilo към момента разчита на дизел-електричество. Недостатъкът тук, несъмнено, е понижената устойчивост. Докато атомна подводница може да остане в морето за неопределен срок, Kilo има до 45 дни независим престой.

Докато атомна подводница може да обиколи земното кълбо, Kilo е лимитирана до единствено 400 морски благи под вода (или до 7500 морски благи при потапяне с шнорхел). Обхватът е непълен, в случай че сте поели ролята на международен служител на реда (ала САЩ). Но в случай че просто се пробвате да се наложите над съседите си, обсегът на Kilo ще е задоволителен.

Подводницата Kilo е проектирана през 70-те години и е пусната за първи път на вода през 1980 година Общо са издигнати 73 подвонцици, като 64 са към момента дейни.

„ Руската дизелово-електрическа подводница от клас Kilo е една от най-успешните военноморски стратегии в актуалната история “, написа Ерик Вертхайм от Военноморски институт Съединени американски щати. „ Повече от 70 единици от клас Kilo са били издигнати през последните 40 години и повече от 60 остават в употреба във военноморските сили на Алжир, Китай, Индия, Иран, Мианмар, Полша, Виетнам и Русия. Все още се създават нови и усъвършенствани модели, като доставките са планувани много напред в бъдещето. “

Еволюцията на Kilo

Първоначално известна като план 877, Kilo е атакуваща подводница, предопределена за интервенции против кораби и подводници в най-вече плитки води. Фазата на планиране стартира през 1974 година в Съветския съюз, в конструкторското бюро Рубин. Въпреки че Kilo е в непрестанно произвеждане от началото на 80-те години на предишния век, дизайнът е обновен и осъвременен в опит да се резервира ролята на подводницата в актуалния пердах.

„ Строителството е осъществено в голям брой съветски/руски корабостроителници “, написа Вертхайм, „ продължавайки от дизайна 877 през 1980-те до снадки дизайн 636 през 1990-те. 636, постоянно наричана усъвършенствана подводница Kilo или Kilo II, включва редица цялостни усъвършенствания. “

Подобренията? По-тих ход, усъвършенствана система за задвижване и нараснала автоматизация. Kilo от руската ера беше пренесена в двадесет и първи век. И подобренията не престават. През 2010 година Kilo беше в допълнение усъвършенствана в това, което е известно като Kilo Project 636.3, прочут също като Improved Kilo II.

На въоръжение в съветския флот

Improved Kilo II беше доставена за първи път на съветския флот сред 2014 година и 2016 година Поръчките за Тихоокеанския флот започнаха да идват в края на 2019 година и се чака да продължат до 2025 година И съгласно всички оценки новата 636.3 е способна подводница.

„ Модерният дизайн 636.3 измества почти 2350 тона на повърхността и 3100 тона в подводно състояние “, написа Вертхайм. „ Въпреки че някои източници слагат това число до 3950 тона. Подобрените подводници Kilo II са с дължина 242 фута (74 м4тра) с широчина 32,5 фута (19 метра) и прегазване 20 фута (6 метра).

Най-новите Kilo разчитат на два дизелови генератора, задвижващи едно седемлопатно витло с закрепена стъпка. Задвижващата система разрешава оптималната скорост от 17 възела над вода и 20 възела под вода. Смята се, че Kilo има оптималната дълбочина на гмуркане от 984 фута (300 метра).

Предполага се, че Kilo е оборудвана със стелт система, заради което някои U.S.
военноморски специалисти я назовават „ черна дупка “.

Въоръжението на Kilo

Kilo е оборудван с шест 21-инчови носови торпедни тръби, които могат да се употребяват за изстрелване на торпеда или морски мини. Торпедните тръби на Kilo даже могат да се употребяват за изстрелване на ракети " Калибър " Kalibr/Klub за далечни наземни или противокорабни офанзиви. Съобщава се, че Kilo е била употребена за далечни офанзиви против ИДИЛ през 2015 година

Съвсем неотдавна подводници Kilo, дебнещи в Черно море, бяха употребявани за атакуване на наземни цели в Украйна.

След потапянето на съветския крайцер „ Москва “ през април 2022 година от украинските сили, на Черноморския флот беше подредено да не влиза в украински води – като се изключи Kilo, на които беше позволено да патрулират във водите край Украйна. Една от тях обаче беше съществено развален при престоя си в изсъхнал док от удар на украинска ракета Storm Shadow в Севастопол.

Превод и редакция: ни

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР