Подуправителят на БНБ Петър Чобанов коментира в предаването На фокус

...
Подуправителят на БНБ Петър Чобанов коментира в предаването На фокус
Коментари Харесай

Петър Чобанов: Всяко следващо увеличение на заемите, създава риска да не може да ги обслужваме

Подуправителят на Българска народна банка Петър Чобанов разяснява в предаването " На фокус " по Нова телевизия финансите на страната. Чобанов е и някогашен финансов министър и някогашен народен представител от Движение за права и свободи.

„ Българска народна банка обичайно подхожда консервативно към обществените финанси от позиция на това че, намирайки се в режим на валутен ръб, би трябвало и обществените финанси да са в добра форма, и дейностите, които Българска народна банка подхваща, да дават резултати. Има правила, те са национални, те са европейски, не инцидентно са измислени. Нормално е бюджетът да е с по-нисък недостиг. Желателно беше да има най-малко някакво понижение на недостига ”, съобщи подуправителят на Българска народна банка Петър Чобанов в ефира на Нова телевизия. Хубаво е, че българската стопанска система се приспособява, имаме повишаване на приходите през последните години, безапелационен е той.

Запитан рационално ли е да се вземат огромни заеми през идващите години, той отговори, че зависи защо човек ще ги употребява и дали има приходите да ги изплати. За страната той сподели: „ всяко последващо нарастване на заемите, основава риска да не може да ги обслужваме. Призоваваме за по-малко заеми ”, изясни финансистът.

В отговор на въпрос дали е правилно, че се планува продажбата на земя, той сподели: „ Да оставим управляващите да се схванат между тях, Българска народна банка няма да е съдия в тези взаимоотношения. Да се простираме съгласно чергата си ”.

По мотив осведомителната акция за еврозоната, Чобанов сподели: „ В момента, в който вземат решение, че България ще влезе в еврозоната, 30 дни по-късно в магазините ще би трябвало да бъдат оповестени и двете цени ”.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТАПромоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР