Подуправителят на БНБ и ръководител на управление Банков надзор Нели

...
Подуправителят на БНБ и ръководител на управление Банков надзор Нели
Коментари Харесай

Шефката на Банков надзор е изтеглила хиляди от КТБ в „последната минута” преди фалита

Подуправителят на Българска народна банка и началник на ръководство " Банков контрол " Нели Кордовска е изтеглила десетки хиляди евро от КТБ " в последната минута " - един ден, преди да я сложи под специфичен контрол, употребявайки служебно получената информация за положението на банката.
Това е открила Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) и то четири години след банкрута. Същата нова още тогава Българска народна банка призна.

Решението на КПКОНПИ е от 31.05.2018 година, по сигнал, и за него през днешния ден писа в. " Сега ". Взето е от Антон Славчев, зам.-председател на КОНПИ, и членовете ѝ Антоанета Георгиева - Цонкова и Пламен Йоцов. Със същото решение тримата вземат решение, че няма спор на ползи при братът на Кордовска - Румен Стамов, който е шеф " Частно банкиране " в друга банка под надзора на Българска народна банка.

" Наличието на свързани лица единствено по себе си не съставлява спор на ползи ", пишат от комисията и допълват, че няма данни Кордовска да е упражнявала пълномощията си в полза на брат си. От решението не излиза наяве да са търсени доказателства в тази посока. Няма данни прокуратурата, която има право, да е оспорила пред съда тази част от решението, отбелязва в. " Сега ".

Операцията

Нели Кордовска тегли 64 195 евро от каса на КТБ на 19 юни 2014 година, след работно време - в 17:09 ч. (работата с клиенти завършва в 16:30 ч.). На 20 юни 2014 година КТБ е сложена под специфичен контрол.

Информацията за банковата интервенция излиза на бял свят на 3 февруари 2015 година. Съобщава я журналистът Мирослав Иванов в блога си. OFFNews изпраща питане до Българска народна банка, на което от централната банка дават отговор ехидно. Но няма по какъв начин - отговорът им до Народното събрание е всъщност и гласи, че да, Нели Кордовска е изтеглила парите си в последния миг от КТБ. И по този начин потвърждението идва на 13 март 2015 година Съобщава го ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова.

През септември Кордовска подава молба за овакантяване и от 1 октомври 2015 година към този момент не е част от управлението на Българска народна банка. Тя не напуща системата. Става зам.-председател на Фонда за гарантиране на влоговете в банките. Тази служба заема и сега. Фондът се ръководи от петчленен Управителен съвет с 4-годишен мандат, чийто ръководител се дефинира от Министерския съвет, заместникът му - от УС на Българска народна банка, един от членовете - от Асоциацията на банките в България, а останалите двама -съвместно от ръководителя и зам.-председателя на УС на Фонда.

Решението на КПКОНПИ от 31 май 2018 година гласи, че комисията открива спор на ползи във връзка с Нели Кордовска - лице, заемащо обществена служба, за това, че като подуправител на Българска народна банка е употребила информация в собствен частен интерес, получена при осъществяване на пълномощията и отговорностите ѝ по работа.

Решението може да бъде обжалвано.

Ако бъде доказано в настоящия си тип, Кордовска ще бъде санкционирана. По работилия тогава закон санкцията е 5 000 до 7 000 лв..

Решението

От решението на КПКОНПИ излиза наяве, че Кордовска е била привикана от Комисията за спор на ползи (КПУКИ) на 19 март 2015 година Пред нея Кордовска декларирала, че не е работила в условия на спор на ползи. Адвокатът ѝ удостоверил, че шефката в Българска народна банка е изтеглила депозита си на 19 юни 2014 година Това се е случило в извънработно време в интервала, в който пред КТБ се виеха големи опашки от клиенти, които желаеха да създадат същото.

От събраните в хода на административното произвеждане доказателства Комисията открива следното от фактическа страна:

Кордовска е подала заявления, в които не е заявила съществуването на частен интерес към активността на свързани с нея лица.

Със заповед от 17 юни 2014 година тогавашният подуправител Цветан Гунев оправомощава Нели Кордовска да упражнява пълномощията му, в това число да издава самостоятелни административни актове и наказателни постановления по Закона за кредитните институции.

На идващия ден Кордовска назначава надзорна ревизия и р разпорежда длъжностните лица в банката да окажат нужното цялостно и навреме подпомагане по отношение на изискваните сведения и документи по осъществяването на предоставената задача, в това число обезпечаване на въздържан достъп до счетоводната и осведомителна система на банката.

На 19-и Управителният съвет взема решение, с което дефинира Кордовска да замества Гунев и да извършва пълномощията му при негово неявяване.

На 20-и Кордовска, дружно с И.И. внасят в УС на Българска народна банка докладна бележка, с която уведомяват, че от 12 юни е налице засилено изтегляне на средства от сметки на клиенти на КТБ в брой и посредством нареждания за превод по банков път. В същото време изпълнителните шефове на банката към този момент са уведомили Българска народна банка, че нямат задоволително налични средства. С писмо от същия ден те уведомяват Българска народна банка, че от 11:45 ч. в София са прекратени разплащанията и всички други банкови интервенции.

От писмото излиза наяве още, че " заради засиленото изтегляне на средства от клиенти на банката в интервала 12 юни – 19 юни 2014 година в това число, ликвидните активи на банката към 20.06.2014 година не са задоволителни, с цел да може банката да извършва отговорностите си в деня на тяхната дължимост, заради което е налице заплаха от несъстоятелност, което дава съображение **** да бъде сложена под специфичен контрол.

Акционерите на , притежаващи повече от 10% от акциите с право на глас на банката – „ **** “ ЕООД, ЕИК **, притежаващ 50.66% от капитала на банката и , притежаващ 30.35% от капитала на банката, не оказват нужната финансова и ликвидна поддръжка на банката, задоволителни за осъществяване на отговорностите ѝ, с което те са навредили на нейната надеждност и сигурност.

Поради засиленото изтегляне на средства и неналичието на задоволително ликвидни активи към 20.06.2014 година е налице заплаха от несъстоятелност за ****, заради което... за да бъде понижен ликвидният напън от

клиентите на банката, и с цел да бъде оздравена, **** би трябвало да бъде сложена под специфичен контрол, като бъде спряно осъществяването на отговорностите ѝ, бъде лимитирана активността на банката, бъдат отстранени от служба членовете на управителния и надзорния съвет и лишени краткотрайно от право на глас акционерите, притежаващи директно или индиректно повече от 10 на 100 от акциите с право на глас ".

Същия ден Българска народна банка слага банката под специфичен контрол и ръководството ѝ поемат квестори. Членовете на УС и Народно събрание са отстранени. Акционерите с над 10% са лишени от право на глас за интервала на специфичния контрол. Спряно е осъществяването на нейните отговорности. Отиват си и лихвите за " специфични " клиенти. Българска народна банка понижава лихвените проценти по депозитите до междинния им пазарен размер за банковата система.

На 6 ноември 2014 година, въз основа на докладна бележка от И.И. и Нели Кордовска, Управителният съвет на Българска народна банка лишава лиценза за осъществяване на банкова активност на КТБ.

С писмо 2045/22.04.2015 година краткотрайните синдици на КТБ уведомяват, че Кордовска е декларирала и изтеглила сумата от 64 195 евро в 17:09:07 часа на 19.06.2014 година

Съгласно Тарифа за лихвите, таксите и комисионните при интервенции с клиентите, годна към 19.06.2014 година, двудневна поръчка за изтегляне в брой от депозитни и спестовни сметки в задгранична валута, се изисква за суми над 100 000 валутни единици. Работното време за допускане на клиенти в банковия салон на централно ръководство на

19.06.2014 година е било от 9:00 до 16:30, като се е работило до привършване на обслужването на находящите се в него клиенти. Последната касова интервенция с клиенти е осъществена в 17 часа 40 минути и 13 секунди.

Изводи

След като обяснява фактическата конюнктура, Комисията заключава, че въз основа на събраните по реда на член 26 от ЗПУКИ (отм.) доказателства и с оглед пълномощията на Кордовска според длъжностната ѝ характерност и в допълнение предоставените ѝ такива по управление, управление и съгласуване на банковия контрол, се постанова изводът, че към 19.06.2014 година Кордовска е разполагала с цялостна и точна информация за положението на КТБ.

В поддръжка на изложеното е фактът, че от 18.06.2014 година в КТБ е работила надзорна ревизия от чиновници на ръководеното от нея ръководство " Банков контрол " на Българска народна банка. Надзорната ревизия е назначена персонално от Нели Кордовска. Тя е разполагала с достъп до счетоводната и осведомителната система на КТБ, в това число и до всички изходящи парични потоци от КТБ в посочения интервал.

Следователно в края на деня на 19.06.2014 година, когато е осъществено тегленето, Нели Кордовска е била наясно, че КТБ е в заплаха от несъстоятелност и слагане под специфичен контрол, което ще докара до прекъсване на осъществяването на всички отговорности на банката, в това число към нейните инвеститори, какъвто е била и тя.

В качеството си на разположение, заемащо обществена служба, Кордовска е разполагала с информация, че на 20.06.2014 година Управителният съвет на Българска народна банка ще прегледа план на решение за слагане на КТБ под специфичен контрол. Тези данни съставляват информация, с която Кордовска е разполагала във връзка със служебните си отговорности. Същата информация е била разполагаем на стеснен кръг лица.

Предвид размера на изтеглената сума и обстоятелството, че тегленето е осъществено ден преди КТБ да бъде сложена под специфичен контрол по предложение на Кордовска, Комисията открива причинноследствената връзка сред служебно добитата информация от Нели Кордовска и изтеглянето на въпросната сума. Кордовска е разполагала с нужния достъп до информация за положението на КТБ в интервала 12-19.06.2014 година и по-специално за съществуването на ликвидна рецесия в банката, застрашаваща я от несъстоятелност и че следва статутът на КТБ да бъде прегледан на съвещание на Управителния съвет на Българска народна банка. Тази информация съставлява служебна загадка и не е била налична за останалите инвеститори в КТБ, в това число и за тези, които са изтеглили депозитите си в обсъждания интервал. Използването на тази информация при изтеглянето на персоналната влогова сметка на Кордовска е в неин частен интерес и основава за нея преимущество спрямо останалите инвеститори.

Предвид изложеното Комисията приема, че Нели Кордовска, в качеството си на разположение, заемащо обществена служба, се е възползвала от служебното си състояние, като е употребила информация, станала ѝ известна с оглед заеманата от нея служба и изпълняваните обществени функционалности, в частен интерес – неин персонален, с което е нарушила наредбата на член 10, алинея 1, предл. 1 от ЗПУКИ (отм.).

Нарушението е осъществено в гр. София.

В съответния случай облагата е налична, тя е осъществена и се показва в приемане на преимущество, привилегия и отбягване на загуба за лицето, заемащо обществена служба. Кордовска е получила парите си по влоговата си сметка в КТБ, като е избегнала неподходящите последствия от специфичния контрол и резултата, с който той приключва в съответния случай – лишаване на лиценза на КТБ.

Неблагоприятните последствия от специфичния контрол за всички останали инвеститори на КТБ, които не са разполагали със служебната информация, която Кордовска е получила в качеството си на разположение, заемащо обществена служба, са следните: за целия 5-месечен интервал на специфичния контрол парите на депозантите са останали блокирани по

сметките им в КТБ и клиентите не са могли да разполагат със средствата си; по време на специфичния контрол Българска народна банка е понижила лихвите по депозитите според Решение № 82/30.06.2014 година на УС на БНБ; след привършване на специфичния контрол и отнемането на лиценза на КТБ, постановено с Решение № 138/06.11.2014 година на УС на Българска народна банка, са възобновени единствено средствата на вложителите с обезпечените влогове според Закона за гарантиране на влоговете в банките, освен това с понижените лихви, а не с лихвите, избрани в договорите за влог.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР