Подуправителят и ръководител на управление Банков надзор Димитър Костов е

...
Подуправителят и ръководител на управление Банков надзор Димитър Костов е
Коментари Харесай

Подуправителят на БНБ Димитър Костов подаде оставка

Подуправителят и началник на ръководство " Банков контрол " Димитър Костов е подал оставка оставка, оповестиха от Българската национална банка.

" Извършената интензивна работа в ръководство " Банков контрол " през последните няколко години и реализирането на главната част от плануваните промени ми дадоха съображение към средата на мандата ми през 2018 година да помоля за неговото предварително преустановяване ", гласят претекстовете на Костов.

По думите му по молба на шефа е отсрочил отдръпването си заради нововъзникналия размер задължения пред ръководство " Банков контрол " след декларираните през юни и юли предходната година проекти за присъединение към Единния контролен механизъм (ЕНМ).

По думите му моментът към този момент е подобаващ: " Прегледът на активите и стрес пробата на ЕЦБ ще бъдат единствено началните стадии от един по-комплексен развой (на присъединението към ЕНМ - б.р.). С цел положително ръководство и последователност в този развой, според мен, е целесъобразно на сегашния стадий да бъде потърсен нов началник на банковия контрол с шестгодишен небосвод ".

От името на Управителния съвет и от свое име шефът Димитър Радев е благодарил Димитър Костов за проявяваната висока отговорност и професионализъм, многочислените осъществени планове и цялостния принос към работата на централната банка във значими за нея и за банковата система стадии от 2005 година до момента, прецизират от пресцентъра на Българска народна банка.

Димитър Костов стана титулярен шеф на банковия контрол през 2015 година по предложение на Иван Искров, като оцеля на поста и при новия гуверньор Димитър Радев - макар апелите за цялостна смяна на управителния екип след банковата рецесия.

Преди това, от юни 2005 година доникъде на юни 2014 година Костов беше началник на ръководство „ Банково”, а след повдигането на обвинявания против Цветан Гунев се наложи да реализира и оперативното наблюдаване, надзор и съгласуваност на активността на ръководство „ Банков контрол “.

Това беше в разгара на рецесията, довела до банкрута на КТБ и опашките пред клонове на други банки.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР