Подценяване на риска от падане от височина е причина за

...
Подценяване на риска от падане от височина е причина за
Коментари Харесай

Инцидентите в строителството най-често са заради подценяване на риска от падане

Подценяване на риска от рухване от височина е причина за половината от тежките произшествия на работното място в строителството , които съвсем постоянно водят до трайна нетрудоспособност или до гибел . Това демонстрира разбор на контролната активност на Главна ревизия по труда . С цел предварителна защита на този риск Агенцията провежда през днешния ден Национален ден за безвредна работа на височина. В рамките на деня наличният състав на Инспекцията ревизира обекти, на които се правят строително-монтажни работи на височина.

Необезопасени скелета, отвори в градивни детайли и очертания на етажни плочи на строителните обекти и неизползване на персонални защитни средства са измежду най-честите нарушавания , установявани в бранша . В същото време тези нарушавания са главната причина за рухване от височина при осъществяване на строително-монтажни работи .

През 2018 година Изпълнителната организация " Главна ревизия по труда " е разследвала 20 случая в следствие от рухване от височина, от които 10 са били със смъртен излаз.

Данните за трудовите произшествия на Инспекцията по труда не са идентични с тези на Национален осигурителен институт за трудовия травматизъм, защото контролните органи на Агенцията вземат участие в следствието единствено на част от трудовите злополуки от една страна. От друга - ревизират и произшествия с лица, които нямат обезпечаване за риска трудова акцидент и надлежно не се признават за злополуки, допълват от Агенцията.

Една от аргументите случай да не бъде приет за трудова акцидент е неналичието на трудов контракт . За да бъдат обезпечени трудовите и осигурителните права на работещите, те не би трябвало да се съгласяват да работят без подписан документално и регистриран в Националната организация за приходите трудов контракт. Инспекцията по труда проверява и произшествия със притежатели на сдружения и шефове, които също не се признават за трудови злополуки, допълват от Главната ревизия по труда.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР