Подправките стават цветя, съвети за градски градинари. Март идва с

...
Подправките стават цветя, съвети за градски градинари. Март идва с
Коментари Харесай

Подправките стават цветя, съвети за градски градинари

Подправките стават цветя, препоръки за градски градинари. Март идва с нова фикс идея измежду феновете цветари – мента, розмарин и магданоз. Трендът сега е известни подправки да се отглеждат вместо цветя по терасите, описаха майстори градинари. Освен че са най-хубавият другар на всяка тенджера, трите ароматни подправки са и доста красиви и могат отлично да се употребяват и за декорация. Краят на февруари и началото на март е идеалното време да започнете тяхното развъждане.

Ако нямате самообладание и задоволително опит в билкарството, може да си купите фалшификация в саксия непосредствено от някой магазин. В момента най-вече има точно магданоз и мента. За розмарин ще би трябвало да обиколите повече, само че несъмнено ще си заслужава, настояват специалисти. Кориандърът също е известна и доста красива на тип фалшификация, само че сега във веригите съвсем на всички места е изчерпана в саксия. След като си купите живата билка от магазина, е хубаво да си я пресадите в друго ковчеже, като се съобразите с това, че някои растения обичат по-дълбоки съдове, а други – по-широки.

В случай че сте същински мераклии сами да засеете подправките, имайте поради, че най-трудно ще ви бъде с розмарина. Запомнете, че почвата му би трябвало да бъде глинесто-песъчлива. Това ароматно растение обожава топлината, тъй че не го изнасяйте на терасата, в случай че там градусите са под 10. За магданоза ще ви би трябвало дълбока саксия и градинска почва с малко хумус и речен пясък. Обратно на него за ментата пригответе не надълбоко ковчеже, а съд с необятна повърхнина.

Преди да засеете растенията, не забравяйте да дезинфекцирате саксиите с калиев перманганат. И трите подправки обичат топлота и не е целесъобразно да бъдат преполивани.

Отглеждането на всяко растение има своите тънкости. Освен че не трябва да ги преполивате, само че и не би трябвало да ги оставяте със суха почва, някои подправки като ментата не обичат несъразмерното количество тор. Ако прекалите с преторяването, ментата може да загуби усета си, предизвестиха опитни градинари. Освен това, както и при други растения е значимо кои ще бъдат съседите на ментата, ако я засеете в градината. Препоръчително е покрай нея да има домати или зеле, настояват билкари. Билките са доста деликатни растения и би трябвало да ги пазите доста. Ако се престрашите да ги гледате в градината, наложително дано бъдат на място, на което няма вятър. Дъждът ще ги полива вместо вас, по тази причина може да пропуснете прибавянето на вода, тъй като може да изгният.

Синапени зрънца, от които се прави горчица, може да си извършите и сами в домашни условия. Лесно и прелестно е като детска игра, акцентират растениевъди. За задачата първо си купете семенца. След това пригответе една картонена кутия от яйца. Извадете яйцата и на тяхно място поставете навлажнен памук, в който авансово сте увили по няколко семенца. Поставете новия дом на синапа на слънчево място и изчакайте 7-8 дни и семенцата ще покълнат. След това ги изчакайте да пораснат и ще имате превъзходен овкусител за сосове.

Прясната мента, магданозът и розмаринът са същинско благосъстояние за избрани ястия. Ментата може да употребявате за украса и ободряване на торти и сладкиши. Тя е и наложителна съставна част за някои алкохолни и безалкохолни коктейли. Розмаринът си отива с картофи и разнообразни типове меса, пици, салати, риба. Той става даже за разчистване на кухненския плот. За задачата би трябвало да го смесите с малко сол, вода и лимон и ще имате естествен почистващ препарат. Магданозът е чудесна добавка в пилешката чорба, в доста типове яхнии и салати.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР