Подписването на споразумението между Гърция и Египет за разграничаване на

...
Подписването на споразумението между Гърция и Египет за разграничаване на
Коментари Харесай

Турски военни кораби в бойна готовност край средиземноморските брегове на Анталия

Подписването на съглашението сред Гърция и Египет за разграничение на изключителните им зони, което съгласно Анкара се отнася до регион на турския континентален шелф, разгневи Турция.

В отговор Турция издаде Навтекс, който се смята за предупредителна нота в морската процедура.

В Навтекса /навигационно известие за морска безопасност/, поместен на интернет страницата на турския военноморски флот, се предизвестява, че "турски бойни кораби ще извършат образователни стрелби в Средиземноморската акватория на Турция край крайбрежията на Анталия на 10-11 август т.г. "

"Монд ": Ердоган си отмъщава за Севърския контракт

Според Анкара подписаното /вчера/ сред Атина и Кайро съглашение за обща икономическа зона в Средиземно море е провокиращо и има за цел да в профил Турция от региона на Източното Средиземноморие.

Турция неотложно реагира, като изпрати бойните си кораби край средиземноморските крайбрежия на Анталия за "учебни стрелби ".

Преди това турското министерство на външните работи излъчи изказване, в което съобщи, че счита за невалидно подписаното съглашение сред Гърция и Египет за разграничение на икономическите им зони. Както и че то се отнася до регион на турския континентален шелф.

Експерти предвиждат ново ескалиране на напрежението в източната част на Средиземно море поради изследванията на газовите находища, към които имат искания освен Турция, Гърция, страните от района, а също и Европейски Съюз.

Преди време Турция издаде нови лицензи за изследвания в източната част на Средиземно море на 21 юли и 2 август. С Навтекс предизвести, че турски кораби ще правят сеизмологични изследвания на 21 юли и 2 август край южните крайбрежия на Турция, близо до гръцкия остров Кастелоризо.

Плановете на Анкара разгневиха Атина.

Но с намесата на немската канцлерка Ангела Меркел следващият спор сред натовските съюзнички Турция и Гърция бе сподавен, краткотрайно, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР