Подписаният вчера двустранен протокол между България и Северна Македония предвижда

...
Подписаният вчера двустранен протокол между България и Северна Македония предвижда
Коментари Харесай

Ето какви са условията в подписания между България и Северна Македония протокол

Подписаният през вчерашния ден двустранен протокол сред България и Северна Македония планува няколко условия, които прилежащата страна би трябвало да извърши, преди да стартира договарянията за участие в Европейски Съюз, оповестяват от пресцентъра на външното ни министерство.

Освен че би трябвало да включи и българите измежду другите нации в своята конституция, от оповестения късно нощес протокол излиза наяве, че, Скопие би трябвало да предприеме дейности за секване на говора на омразата и недобронамерен агитация.

Правителството на прилежащата страна би трябвало да удостовери, че осъжда и се извинява на България за репресиите, осъществявани от югославските комунистически служби над етническите българи, както и че ще отвори архивите на тези служби. 

Двете страни ще празнуват взаимно през тази и през идната година всички исторически събития и персони, за което към този момент има единодушие в взаимната комисия по историческите и просветителните въпроси.

Според рекомендациите на Комисията, Северна Македония би трябвало да създаде образцов урок за цар Самуил, който да бъде преподаван в седми клас, планува още двустранният протокол.

Той ще бъде обсъждан през днешния ден от непрекъснатите представители на страните от на Европейски Съюз, които приготвят тазседмичната първа междуправителствена конференция на Европейски Съюз с Република Северна Македония. На нея няма да бъде давано начало на договарянията за еврочленство. Те ще стартират на последваща такава конференция, само че при изискване, че до тогава посочените претенции на София бъдат изпълнени.

Целият текст:
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР