Подписан ли е договор за прокопаването на тунела под Шипка?

...
Подписан ли е договор за прокопаването на тунела под Шипка?
Коментари Харесай

Подписан ли е тайно договор за 358 милиона за тунела под Шипка? Втори ден АПИ мълчи |

Подписан ли е контракт за прокопаването на тунела под Шипка?

Този въпрос бе публично заложен от OFFNews до Агенция " Пътна инфраструктура " в понеделник. Повече от 24 часа оттогава - отговор няма.

Днес стана ясно, че министърът на районното развиване и благоустройството е уволнила също през вчерашния ден шефа на пътната организация Апостол Минчев, който сама назначи на поста. Дали това има общо с тунела под Шипка, договорът за който по наша информация е подписан през предходната седмица, не е ясно. Официалният претекст за рокадата бе, че Минчев е наредил да спрат всички строителни планове на АПИ, което пък било в прорез с политиката на Министерство на регионалното развитие. Министър Комитова съзря бойкот.

Според информацията, с която OFFNews разполага, контрактът за тунела под Шипка отива при консорциум, в който е и компанията на Велико Желев " Хидрострой ". 

Как тъкмо се е случило това е същинска тайнственост!

В раздел " Профил на купувача " последната информация по този план на уеб страницата на АПИ е от отварянето на ценовите предложения в тръжната процедура за избор на строител на тунела под Шипка.

Обществената поръчка за планиране и строителство планува построяването на сектор с дължина 10,553 км, от които 7,6 км са ново строителство, а 2,9 км са реорганизация на съществуващия път I-5 Габрово - Казанлък, както и 5 тунела с обща дължина 4,011 км. Тунелът под Шипка ще е 3,22 км. Останалите 4 тунела са по-малки - надлежно 171 м, 240 м, 90 м и 290 м. Ще бъдат издигнати още 6 моста и 1 подлез, 12 бр. армирани диги, една стоманобетонова подпорна стена, една стоманобетонова укрепителна стена и т. н.

Та, претендентите за процедурата са следните:

ДЗЗД „ Консорциум „ ПСВТ “, с участници: „ Пътни градежи – Велико Търново “ АД, „ Хидрострой “ АД и „ Пътинжеренигстрой-Т “ ЕАД – 358 020 000 лева с ДДС;

ОБЕДИНЕНИЕ „ ШИПЧЕНСКИ ПРОХОД “, в което са: „ ТРЕЙС ГРУП ХОЛД “ АД И „ АЛВЕ КОНСУЛТ “ ЕООД - 359 610 000 лева с ДДС;

ДЗЗД „ Тунел Шипка “, с участници: „ ДОУШ ИНШААТ Вражеска емиграция ТИДЖАРЕТ “ АД, „ ВИА КОНСТРУКТ ГРУП “ ЕООД и „ ВИА ПЛАН “ ЕООД – 376 920 437,02 лева с ДДС;

Обединение „ ГЕОПЪТ ШИПКА “, с участници: „ Геострой “ АД и „ Пътстрой - 92 “ АД - 417 513 264 лева с Данък добавена стойност.
Работата на тръжната комисия по оценка на офертите продължава.

Оттам насетне АПИ не е обявявала обществено нито класиране, нито определен победител в тръжната процедура. Всичките цени са над прогнозния бюджет, само че и планът по никакъв начин не е елементарен за осъществяване.

" Проблемът е, че след като се смени властта няма обединен център на властта и към този момент не е ясно на кой какъв брой. Затова строителите стартират да се ритат по кокалчетата ", разяснява обстановката източник, осведомен с практиките в пътното строителство у нас.

Тунелът под връх Шипка ще се намира на 1 км западно от прохода Шипка и на 1 км източно от връх Малуша. Северната част на тунела ще бъде в област Габрово, а южната в област Стара Загора. Той ще бъде с две ленти за придвижване, две водещи линии и два тротоара.

Срокът за осъществяване на строително-монтажните работи е 1280 календарни дни или близо 3 години и половина.

Съоръжението ще е основна точка при придвижването в посока Север – Юг и посредством него ще се реализира прекосяването през Стара планина в централната част на България. Основните транспортни посоки, които ще обслужва са: Русе – Велико Търново – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа) и Оряхово – Севлиево – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа).

Проектът е препоръчан от АПИ да бъде включен за финансиране по Програма „ Транспортна съгласуваност “ 2021-2027 г.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР