Подписан бе договор за проект за модернизация на спешната медицинска

...
Подписан бе договор за проект за модернизация на спешната медицинска
Коментари Харесай

Близо 164 млн. лева отиват за модернизиране на спешната помощ

Подписан бе контракт за план за рационализация на незабавната здравна помощ в страната.

Проектът е на стойност 163 900 000 лв. като безвъзмездната финансова помощ е 163 500 000 лева Настоящият план ще се извършва на територията на цялата страна като обгръща 237 обекта от системата на незабавната здравна помощ със период на осъществяване 36 месеца. Това сподели районният министър Петя Аврамова, съобщи БГНЕС.

Здравният министър Кирил Ананиев и заместител районният министър и началник на Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие” Деница Николова подписаха документа.

Аврамова добави, че планът се извършва в два съставния елемент – строителство на нови здания, реорганизация, ремонт, възстановяване на достъпа на лица с увреждания до лечебните заведения като това визира 34 здания на лечебни заведения, с над 50% държавно присъединяване в капитала, 27 центъра за незабавна помощ и разкритите към тях 170 филиала и 6 изнесени екипа.

„ Вторият съставен елемент е модернизиране на пространствата посредством съоръжение и третия съставен елемент – закупуване на 400 модерни коли за спешна помощ с инсталация и оборудване”, добави още Аврамова. „ Проектът е значим тъй като ще докара до преструктуриране на системата на незабавната здравна помощ, ще увеличи успеваемостта от нейното действие, ще усъвършенства качеството на здравната активност в незабавни случаи и не на последно място ще се приближим до българските жители с тези 237 точки, на които ще бъдат ситуирани органите на незабавната здравна помощ. Този план ще ни разреши да правим и преструктурирането на болничната помощ, тъй като следва смяна в модела на финансиране”, съобщи Ананиев.

Той изясни до каква степен са стигнали процедурите по останалите оси от плана. „ До края на годината се чака да дойдат първите 280 нови коли за спешна помощ. Вече е определен изпълнителят, с който на следващия ден ще се срещнем и се надявам да подпишем контракта за доставката им. След промени в техническото задание пуснахме още веднъж поръчката за високопроходимите коли за спешна помощ. Офертите ще бъдат отворени на 20 ноември, тъй че работим и по тези обособени позиции вървим напред. Тази активност възлиза на стойност 38.3 млн. лв.. До края на октомври ще бъдем подготвени с оповестяването на публичната поръчка за закупуване на здравно съоръжение и инсталация в центровете за незабавна здравна помощ, техните филиали и 34 незабавни отделения към регионалните лечебни заведения, което ще коства към 22 млн. лв. и се чака до края на идващия месец тя да бъде обявена”, съобщи Ананиев.

Той добави още, че следва да бъде пусната и поръчката за закупуване на офис съоръжение за потребностите на незабавните медицински центрове. Тя е на стойност към 2.8 млн. лв..

Очаква се да бъде оповестена публичната поръчка и за осъществяване на строително-монтажните действия на 237-те обекта.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР