Подпалвачи ли стоят зад опустошителните горски пожари в Италия?

...
Горски пожари бушуват напоследък в части от Южна Италия, принуждавайки
Коментари Харесай

Горски пожари бушуват напоследък в части от Южна Италия, принуждавайки хиляди да бягат. Много от тях са обвинени в подпалвачите.

Съюзът на земеделците Coldiretti предполага, че до 60% от горските пожари са предизвикани от човека. Но защо някой би провокирал смъртоносен пожар?

Местните жители в Калабрия казват на BBC, че всички - от несръчни фермери до враждуващи съседи, са виновни за пожарите.

Силните жеги и суша, влошени от изменението на климата, само влошават нещата.

В тази част на Италия горските пожари правят нещо повече от това да налагат евакуации и да превръщат земята в пепел – те унищожават историята и екологията на земята.

Докато караме из хълмовете на безплодния, но грандиозен национален парк Аспромонте в централна Калабрия, овъглени останки от превозни средства са осеяни отстрани на пътя.

През последните две години пожарите нанесоха щети на сграда от 13-ти век църква в Сицилия и изгорени няколко вековни маслинови дървета в Пулия.

Най-трагичното е, че по-рано тази седмица един от най-старите фолк музиканти в Калабрия, 98-годишният Диего Акуилино, почина в леглото си, когато пламъците достигнаха дома му.

Президентът на Калабрия, Роберто Окиуто, отиде дори по-далеч от Колдирети и изчисли, че палежите в неговия регион са причина за 80% от горските пожари.

"Миналата година в Калабрия хванахме 22 подпалвачи и тази година също откриваме няколко", каза г-н Очиуто.

Той и регионалните власти искат да подчертаят, че въвеждат системи за възпиране на подобно поведение - включително дронове, които сканират територията за подпалвачи.

Съществува и общонационално законодателство за борба с палежите. През 2000 г. Италия въведе законодателство, забраняващо на никого да строи имоти върху наскоро опожарен терен, за да се бори с подпалвачите, които искат да купят евтино опожарена земя.

Все пак някои предизвикани от човека пожари не са непременно резултат от престъпни намерения.

„Имаме изображения например на фермери, които неумело палят огън в опит да изчистят плевелите“, каза г-н Окиуто. Но той призна, че дронове също са показали изображения на "организирани отряди за палежи".

Всеки жител на Калабрия, с когото BBC е разговаряла, изглежда има представа какво се крие зад умишлените пожари.

Някои подозират, че пожарникарите разпалват горските пожари, за да принудят местните власти да обърнат внимание на тежкото им положение и да увеличат финансирането. Някои предполагат, че напрежението между селските съседи е ключов фактор. Други обвиняват овчарите, които искат да превърнат гората в пасища.

Още повече са убедени, че зад повечето пламъци стоят пиромани, които искат да предизвикат хаос.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР