Подозрителни проби за допинг на руски футболисти са били прикрити.

...
Подозрителни проби за допинг на руски футболисти са били прикрити.
Коментари Харесай

Допинг скандал в руския футбол

Подозрителни проби за допинг на съветски футболисти са били прикрити. Сред тях са и проби на играчи от разширения състав на националния тим на Русия за Световното състезание.

Дали след леката атлетика, зимните и други спортове, не се завихря допингов скандал и в съветския футбол? Подозрителни допингови проби на доста съветски футболисти, измежду които има и състезатели от разширения състав на националния тим, не са били съответно тествани. Това твърди документалното предаване "Тайната допинг - съветските другари на футбола ", излъчено по Първа стратегия на немската телевизия АРД. Авторите на предаването подозират, че съветски спортни функционери са прикрили подозрителни проби за допинг, дадени при неочаквана инспекция на Световната антидопингова организация (УAДА) през 2014 година

155-те допингови проби на съветски футболисти са били взети след мачове от съветската футболна лига. Съгласно документите, подозрителните проби са били скрити от контролната лаборатория в Москва. Заповедта е пристигнала от най-високо място, а точно от някогашния министър на спорта Виталий Мутко. Това споделя за АРД някогашният началник на московската антидопингова лаборатория Григорий Родженков. "През 2008 година получих напътствие от Мутко, че не са ни нужни никакви позитивни допингови проби във футбола ", споделя той. През 2016 година Григорий Родженков избяга в Съединени американски щати и е включен в програмата за отбрана на очевидци на ФБР.

Следователите от Световната антидопингова организация (УАДА) са получили новите сведения за допинг в съветския спорт през октомври предходната година като копие от база данни на московската контролна лаборатория. Главният следовател на УАДА Гюнтер Юнгер окачествява пред АРД иззетите проби като "много, доста подозрителни ". Световната антидопингова организация е предала пробите на ФИФА.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР