Подобрена асоциативна памет решава проблеми на традиционната памет(илюстрация: B. P.

...
Подобрена асоциативна памет решава проблеми на традиционната памет(илюстрация: B. P.
Коментари Харесай

Създадоха постоянна памет на база студени атоми и светлина


Подобрена асоциативна памет взема решение проблеми на обичайна памет
(илюстрация: B. P. Marsh / Physical Review X)

Съвременната компютърна памет се сблъсква с два казуса: ниска продуктивност и възможност от неточности в данните. Но в случай че се употребяват кондензат на Бозе-Айнщайн и оптичен резонатор за запазване на информация, тези дефекти могат да бъдат отстранени.

Много модерни достижения в изчислителната техника са въодушевени от работата на човешкия мозък. Така да вземем за пример, учените сътвориха модел за машинно образование, който имитира способността на мозъка да разпознава нови модели, спомняйки си срещани по-рано такива.

Но до момента за основаване на „ асоциативна памет ” се използваха елементарни компютри, основани на силициеви чипове. Учени от Станфордския университет оферират нов дизайн на асоциативна памет с няколко атома на кондензат на Бозе-Айнщайн и оптичен резонатор, излиза наяве от обява в.

Изследователите споделят, че тяхното устройство превъзхожда съществуващите технологии при проучване и различаване на модели в огромни масиви от данни. Компютър с новата асоциативна памет съхранява информацията под формата на математическа функционалност, която наподобява като евентуален енергиен пейзаж с доста местни минимуми. Всеки местен най-малко подхожда на обособена информация.
още по тематиката
За да получи тази информация, устройството минава в някакво положение, близо до съответния най-малко, и по-късно намира този най-малко. Подобен развой разрешава дейно възобновяване на информация от масив с неточни данни. Традиционните устройства нормално не употребяват асоциативна памет, само че откривателите се интересуват от тези технологии, заради тяхната скорост и резистентност на потребителски неточности.

Устройството, препоръчано от учените в Стандфорд, съхранява информация в енергийния пейзаж на доста отделени атоми на Бозе-Айнщайновия кондензат, съдържащи се в един оптичен резонатор. Спинът на всеки подобен атом взаимодейства със спина на други, разсейвайки фотоните в кухината. Те могат да се употребяват за планиране на енергийния пейзаж на системата посредством манипулиране на позицията на всяка парченце кондензат.

За да се получат информация от такова устройство, атомите се инициализират групово до несъмнено спиново положение, чиято сила по-късно пада до местен най-малко, който пък се фиксира от светлината, предавана от резонатора. Изследователите имат вяра, че ще могат да построят устройството в кратковременен проект, защото то се състои от налични сега детайли.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР