Подобно предложение е отказвано по-рано от правителство на ГЕРБ, сега

...
Подобно предложение е отказвано по-рано от правителство на ГЕРБ, сега
Коментари Харесай

Петър Витанов: Предложението за Шенген трябваше да включва дата з...

„ Подобно предложение е отказвано по-рано от държавно управление на ГЕРБ, в този момент протичащото се наподобява на полусвършена работа – позитивно е, само че с огромно „ само че “. Това е оттегляне от желанията на Денков, който през цялото време разгласи, че до края на 2023 година би трябвало да бъдем признати в Шенген. Това не се случва, освен това – през 2024 ние чакаме не да ни одобряват по суша, а занапред да прецизираме дата. Относително допустимото предложение трябваше да включва в себе си и времеви небосвод за приемането ни по суша. Към момента не оставам с усещане, че сме договорили нещо такова “, разяснява Витанов. 

Според него най-сериозният проблем за България остават сухопътните граници.  

„ Големият проблем са икономическите загуби, които поносим, поради чакането по границите, главно с Румъния, само че също по този начин и с Гърция. Само на границата с Румъния те се правят оценка на 150-180 милиона евро годишно. И въобще не загатваме косвените загуби – замърсяване на въздуха, повишение на риска от пътнотранспортни катастрофи “, сподели още евродепутатът.  

Той даде образец с Хърватия, която беше призната поетапно в Шенгенското пространство– в началото по въздух и вода, а след три месеца по суша, само че с авансово контрактувани периоди. 

„ При нас това отсъства. Когато нямаме явен механизъм и времеви ангажимент, в границите на процеса всеки може да изисква спомагателни условия, което не е заслужено. “, сподели още евродепутатът.

Витанов уточни, че един от огромните опасности е приемането ни по суша да се разтегне във времето. 

„ Оставам с усещането, че през 2024 занапред ще договаряме дата, което за мен е оттегляне.  Имахме уговорката от Нидерландия, поддръжката на всички европейски институции и поддръжката на трети страни, което не е без значение. В момента Австрия има проблеми, свързани с изборите, с растящия шовинизъм и всяко решение по въпрос като Шенген, касаещ миграцията, в допълнение подхранва националистическите настроения в страната. Темата е сензитивна и надали ще бъде повдигана и на идните европейски избори. Очаквам въпросът да се разисква най-рано към края на идната година. Ако нямаме контрактувана дата, това значи пълноправно приемане най-рано през 2025 година “, разяснява Петър Витанов. 

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР