"Подобно нещо не съм виждал никога досега": здравните власти в

...
"Подобно нещо не съм виждал никога досега": здравните власти в
Коментари Харесай

Мистериозен хепатит при децата: Какво се случва

"Подобно нещо не съм виждал в никакъв случай до момента ": здравните управляващи в редица страни записват невероятен гърмеж на хепатит при децата под 10 години. Някои от случаите са толкоз тежки, че се постанова чернодробна трансплантация.

Здравните управляващи в Европейски Съюз, Съединени американски щати и Англия записват невероятен гърмеж на хепатит при децата. Всички наранени са на възраст под 10 години, а доста от тях даже не са навършили 5 години. Някои от случаите са толкоз тежки, че се постановат чернодробни трансплантации, написа Deutsche Welle.

Какво се знае дотук

Причината за чернодробните възпаления остава към този момент неразбираема. Всички проби за типичните вируси на хепатита - A, B, C, D или E - са негативни, което съгласно учените е доста извънредно.

Тежките форми на хепатит при децата са по принцип доста редки, споделя Уилям Ървинг, вирусолог от университета в Нотингам. Обичайно във Англия броят на сходни случаи остава едноцифрен за цяла година. Напоследък обаче единствено за седмица са били регистрирани 60 случая. "Подобно нещо не съм виждал в никакъв случай в досегашната си клинична процедура. Тревожно е, тъй като не знаем какво се случва ", споделя Ървинг. Взривът на хепатит при децата беше видян за първи път при започване на април.

По създание хепатитът е инфектиране на черния дроб. Той може да бъде провокиран както от класическите хепатитни вируси, по този начин и от други вируси, от токсини в алкохола или от затлъстяване. При засегнатите в този момент деца болестта може да се дължи на един специфичен аденовирус, защото доста от тях са били позитивно тествани за съществуване на аденовирус-41. Малките деца постоянно прекарват инфекции от този аденовирус, който нормално провокира леко разстройство и повръщане. Никога до момента обаче въпросният вирус не е бил свързван с хепатит. Само че честотата на установяваните в този момент случаи приказва за това, че очевидно не може да става дума за случайност. Засега не е ясно дали при всички болни от хепатит деца са били направени проби за съществуване на въпросния аденовирус.

Неясно е също за какво този аденовирус внезапно провокира чернодробни възпаления. Според Ървинг има възможност да става дума за необикновен вид на вируса или пък вирусът да реагира на голям брой други фактори в организма, в следствие от което да се стига до болестта. Не е изключено също по този начин чернодробните възпаления да са провокирани от незнаен патоген, от отрови, от екологичен фактор или композиция от всички тези благоприятни условия.

Вирусологът Ървинг споделя и друго: към този момент не е изяснено дали съществува някаква връзка сред тази нова форма на хепатит и COVID-19. Той счита, че е допустимо някои от децата преди този момент да са прекарали Коронавирус и да имат отслабена имунна система. Това би обяснило за какво типични за детската възраст вируси, които другояче са безобидни, ненадейно се оказват сложни за преодоляване от организма.

Известен отговор на тези въпроси дават 13 случая, регистрирани в Шотландия, които са обширно изследвани. От тези 13 пациенти трима са били позитивно тествани за Коронавирус, пет са били негативни, а двама са се заразили с ковид през последните три месеца. 11 от тях са били тествани за аденовирус, като пет са дали позитивен резултат.

Възможно е случаите на хепатит да са индиректно свързани с пандемията и неотдавна анулираните защитни ограничения. Причината: през миналите две години децата доста рядко са влизали в контакт с болестотворни организми, до момента в който в този момент те още веднъж са на открито, където има многообразие от вируси и бактерии, в това число аденовируси, против които имунната им система към момента не е съумяла да построи антитела.

"Няма причина за суматоха "

Според педиатъра Алистър Сътклиф едно най-малко е ясно: хепатитът не се предизвиква от имунизациите против Коронавирус, защото децата, които са се разболели, не са били имунизирани. Той счита, че няма причина за суматоха - положението на множеството от заболелите от хепатит деца в това време се усъвършенства.
Вирусологът Ървинг е уверен, че през идните седмици ще се появят нови случаи на странното заболяване, защото здравните управляващи ще стартират да го разпознават и записват настрана. Според него огромният брой на случаите във Англия се дължи главно на обстоятелството, че тамошната система за регистрация на редки болести е по-стриктна, в сравнение с в други страни. "Щом болестта го има при нас, очевидно го има и другаде. Друго пояснение няма ", споделя вирусологът.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР