Подобно на това да подарите часовник на китаец или да

...
Подобно на това да подарите часовник на китаец или да
Коментари Харесай

Как да не ви изгонят от руски дом

Подобно на това да подарите часовник на китаец или да оставите обувките си в джамия, има неща, които в никакъв случай не бихте желали да вършиме в съветски дом, в случай че не желаете да видите къде в действителност свършва безкрайното съветско гостолюбие.
Когато идвате на посетители, носете нещо със себе си
 Legion Media

Ако сте поканени на посетители в съветски дом, се чака да донесете нещо със себе си – нещо сладко за към чая, бутилка алкохол и така нататък Някакви дарове за децата също са подобаващи, в случай че има такива. Не носете цветя, в случай че брачната половинка на домакина няма рожден ден, а в случай че има подобен, постоянно носете нечетен брой цветя – и в Русия четен брой цветя се носят единствено на заравяне. Подобна неточност в действителност би ви коствала скъпо, защото доста руснаци са доста суеверни.
Ако сте донесли нещо, не го давайте на домакина през прага на входа му
 Кадър от кино лентата

Кадър от кино лентата „Любов и гълъби“Владимир Меншов, 1984/“Мосфильм“

Друго антично поверие, което руснаците към момента съблюдават, умишлено или не, е обвързвано с прага – в апартамент или в къща, няма значение. Никога не давайте и не получавайте нищо през прага. Той се счита за граница сред дома и външния свят, тъй че приемането или даването на дарове е разрешено единствено откакто сте влезнали в дома.
Никога не се съгласявайте на учтиво предложение да не събувате обувките си
 Legion Media

Руските подове са студени през по-голямата част от годината, ето за какво съвсем всеки апартамент има килими на пода, които никой не желае да скапва. Ето за какво, даже в случай че ви помолят учтиво да не сваляте обувките си, когато влизате в съветски дом, свалете ги – и поискайте чехли. Ако няма такива (което към момента се случва постоянно, изключително в случай че празненството е огромно и има доста гости), въпреки всичко свалете обувките си.
Не коментирайте качеството на нищо
 Кадър от кино лентата

Кадър от кино лентата „Москва не има вяра на сълзи“Владимир Меншов, 1979/“Мосфильм“

Ако посещавате съветски дом за първи път, доста евентуално е домакинът да ви покаже жилището, къщата или двора на своята дача. Не забравяйте да запазите рецензиите си за себе си, даже в случай че покривът на къщата тече и има дупки по стените. Същото важи и за домашно приготвената храна, която ще ви бъде препоръчана. В Русия се счита за олицетворение на грубостта да критикуваш готвенето на домакините или да му даваш препоръки.
Не питайте за приходите на домакина
 Кадър от кино лентата

Кадър от кино лентата „Любов и гълъби“Владимир Меншов, 1984/“Мосфильм“

Семейният бюджет постоянно е тематика табу измежду руснаците, в случай че не сте другар на фамилията, и в това отношение е в внезапен контрастност със западните привички. Така че не започвайте сами диалог за тези неща и по-добре дръжте личните си парични въпроси под секрет. Не тъй като руснаците се срамят прекомерно доста от заплатите си – те са доста разнообразни, а тъй като е остаряло поверие, че не би трябвало да се хвалиш с благосъстоянието си.
Гледайте да не оплескате нещо в етикета на съветската маса
 Кадър от кино лентата

Кадър от кино лентата „Куриер“Карен Шахназаров, 1986/“Мосфильм“

Най-добре би било да не ядете, преди да дойдете на посетители в съветския дом. Вероятността да ви нагостят с четиристепенно ядене с гарнитури е огромна и домакините ще ви помолят да опитате всичко. Опитайте всичко, даже по малко от всяка паница, и направете комплимент за всяко ядене – това би било доста удовлетворяващо за домакините.

Освен в случай че не сте се уговорили с домакините, че ще добавите на масата нещо от личната си кухня, не носете никаква храна със себе си (освен десерт или „нещо за чай“ като подарък); това се счита за жестоко, за интервенция в деликатния механизъм на домашната кухня на домакините. Също по този начин, в случай че имате предпочитание да помогнете на домакините да почистят масата или да измият чиниите, първо поискайте позволение, защото не всички обичат гостите да оказват помощ в къщата, като че ли това е техният личен апартамент.  Legion Media

И никога не отхвърляйте да пиете с домакина. Вероятно ще ви се размине с „Тази вечер съм зад волана“, само че ще ви предложат да вземете такси или да останете за през нощта. Във всеки случай всяко опрощение може да се смята за неубедително. Ако не желаете да се напивате, просто не гонете темпото на домакина, една-две рюмки (или чашки) биха били задоволителни, с цел да покажете вежливост.
Не отхвърляйте лакомствата!
 Владимир Смирнов/ТАСС

Странно е, че нормално не носите храна със себе си, само че сте съвсем длъжни да вземете всичко, което домакините желаят да ви дадат – било то пироги, сладко или други консервирани вкусотии. Нямайте нищо срещу, в случай че стъклените буркани наподобяват малко остарели, евентуално вътре има нещо изкусително.

създател: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР