Подобно на своите предци преди нея, астронавтката от ОАЕ Нора

...
Подобно на своите предци преди нея, астронавтката от ОАЕ Нора
Коментари Харесай

Първата арабка завърши обучение на НАСА

Подобно на своите предшественици преди нея, астронавтката от ОАЕ Нора Ал Матруши е прекарала огромна част от живота си, взирайки се в звездите и мечтаейки да полети до Луната. Тази седмица тя стана първата арабска жена, приключила програмата за образование на НАСА, подготвена да полети в Космоса.


30-годишната Ал Матруши си спомня урок за Космоса в началното учебно заведение, в който нейният преподавател симулира пътешестване до лунната повърхнина, допълнено със скафандри за изкуства и занаяти и палатка за ракетен транспортен съд. „ Излязохме от палатката и видяхме, че тя е загасила светлините в нашата класна стая. Всичко беше покрито със сив плат и ни споделяше, че сме на повърхността на Луната “, сподели Ал Матруши пред Агенция Франс Прес. „ Този ден се запечата в мен. И си припомням, че си помислих: „ Това е необикновено. Всъщност желая да направя това в действителност, желая в действителност да стигна до повърхността на Луната. И по този начин стартира всичко “, спомня си тя, облечена в наследник летателен костюм, бродиран с нейното име и знамето на ОАЕ.

Ал Матруши, машинна инженерка по обучение, която е работила в петролната промишленост, бе измежду двамата претенденти за астронавти, определени от Космическата организация на Обединените арабски емирства (UAESA) през 2021 година да се запишат в стратегия за образование към американската галактическа организация НАСА. Сега, след две години усилена работа, в това число на практика излизания в открития Космос, Ал Матруши, нейният сътрудник от емирството Мохамад АлМула и 10 други в техния подготвителен клас са изцяло квалифицирани астронавти. Групата, известна като „ Мухите “, към този момент дава отговор на изискванията за задачи на НАСА до Международната галактическа станция (МКС), за изстрелване на „ Артемис “ до Луната и даже да лети до Марс.

„ Искам да тласна човечеството по-далеч, в сравнение с е било преди. Искам човечеството да се върне на Луната и желая човечеството да отиде по-далеч оттатък Луната. И аз желая да бъда част от това пътешестване “, сподели Ал Матруши.

Въпреки че Ал Матруши е първата, приключила НАСА, други арабски дами към този момент са взели участие в частни галактически задачи, в това число саудитската биомедицинска изследователка Раяна Барнауи, която хвърча с Axiom Space до МКС предходната година, и египетско-ливанската инженерка Сара Сабри, една от екипаж на суборбитален полет на Blue Origin през 2022 година

Персонализиран галактически хиджаб

Ал Матруши, която носи хиджаб като част от нейната мюсюлманска религия, изясни, че НАСА е създала тактика, която да й разреши да резервира косата си покрита, до момента в който носи емблематичния бял галактически костюм и шлем на организацията. „ След като влезете в костюма, вие слагате (комуникационна) шапка (снабдена с микрофони и високоговорители), която... покрива косата ви “, сподели тя. Предизвикателството идва сега, когато Ал Матруши смъкна елементарния си хиджаб, само че преди да постави информационната шапка. За да се усложнят в допълнение нещата, костюмът може да се прави единствено от особено позволени материали.

„ Инженерите по костюми в последна сметка ми ушиха спонтанен хиджаб, където мога да го облека, да вляза в костюма и по-късно да сложа информационната шапка, след което да я смъква и косата ми ще бъде покрита. Така че аз в действителност, в действителност ги правя оценка, че вършат това за мен “, сподели Ал Матруши.

Със своя персонализиран костюм Ал Матруши ще бъде подготвена да излезе в Космоса с сътрудниците си астронавти. НАСА възнамерява да върне хора на повърхността на Луната през 2026 година за задачата „ Артемида 3 “. „ Мисля, че да станеш астронавт е мъчно, без значение от религията или произхода ти “, сподели тя пред AFP. „ Това, че съм мюсюлманка, не го направи по-трудно. Но това, че съм мохамеданин, ме накара да осъзная приноса на моите предшественици, на мюсюлманските учени и учени, които са били преди мен и са изучавали звездите. „ Да стана астронавт, значи просто да надграждам това завещание, стартирано преди хиляди и хиляди години “, сподели Ал Матруши. /БГНЕС, Агенция Франс Прес

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР