Подобно на много парижани, Матилд Мартин пътуваше до южната част

...
Подобно на много парижани, Матилд Мартин пътуваше до южната част
Коментари Харесай

Беше ми трудно да дишам: Как ужасяващата жега промени туризма в Европа

П одобно на доста парижани, Матилд Мартин пътуваше до южната част на Франция в разгара на лятото. Но преди три години голяма гореща вълна я накара да премисли пътуванията си до района, където е израснала и живеят нейните родители, написа The Guardian.  

“Бяхме покрай Перпинян през лятото предходната година и претърпяхме ужасяваща горещина. Тази седмица беше всичко друго, само че не и приятна. На моменти ми беше мъчно да вдишвам. Родителите ми, които живеят в Ница, неведнъж са ми казвали от време на време с обезпокоен звук, че не е валяло от месеци “, споделя 51-годишната учителка.  

Оттогава тя избира да вземе влака за дестинация, която се намира на по-хладно място по време на пика на лятото – тази година тя ще се разноски по южното крайбрежие на Англия.  

Тъй като изгарящите горещи талази се ускоряват и честотата на горските пожари нараства, Мартин е един от многото европейски пасажери, които са трансформирали метода, по който възнамеряват ваканциите си. Трима от четирима (76%) европейски пасажери приспособяват държанието си към климатичната рецесия, съгласно ново изследване на Европейската комисия по пътуванията (ETC). 

В знак, че рисковото време тежи в съзнанието на пасажерите и експертите в сектора, ETC тази година стартира да интервюира респондентите за това по какъв начин изключителната климатична обстановка се отразява на техните пътувания. 

Една трета (33,7%) от европейците споделят, че заобикалят дестинации, където има възможност от рискови метеорологични феномени, откри изследването на ETC. Само над 16% са потърсили ваканционни дестинации с по-стабилни климатични условия. Почти един на всеки 10 (8,5%) споделя, че трансформира месеците, в които пътува, до момента в който един на всеки 10 пътуващи споделя, че се тормози от рисковото време. 

‘My escape is going north’: heatwaves begin to drive tourists in Europe to cool climes
— Guardian Australia (@GuardianAus)
Но наред с тези подмятания за началото на смяната, отчетът на ETC, който събира мнението на хора от Германия, Обединеното кралство, Франция, Холандия, Италия, Белгия, Швейцария, Испания, Полша и Австрия, въпреки всичко откри, че юли и август са най-популярните месеци за пътешестване сред май и октомври, до момента в който по-топлите дестинации – Италия, Испания, Франция и Гърция – остават топ дестинации.  

Някои туристически компании също регистрират нараснал интерес към по-студени дестинации.  

Лора Грийнман, ръководещ шеф на туристическа организация, профилирана в почивки в по-хладни климатични условия, сподели, че запитванията за фамилни почивки от английски и ирландски клиенти са се удвоили за лятото на 2024 година спрямо предходната година. Имаше и растеж измежду двойките.   

Отразявайки също тази наклонност, туроператор за дребни групи регистрира 40% растеж на резервациите за скандинавски дестинации спрямо предходната година измежду клиенти от Обединеното кралство, споделя специалистът  Хейзъл Макгуайър. 

Междувременно рисково високите температури значат, че от предходната година компанията към този момент не организира туристически пътувания в Испания, Турция и Португалия през юли и август. 

38-годишният Стивън Браун е бил измежду тези, които са заменили Средиземно море за суровите северни пейзажи. През последните години Браун, софтуерен инженер в Лондон, се завърнал в Шотландските планини – решение, подкрепено от обстоятелството, че столицата, дружно с Южна Европа, също претърпява горещи талази през последните години.  

Наред с пешеходен туризъм, каране на каяк и колоездене Браун постоянно посещава региони, където се организират локални начинания за възобновяване на природата. „ Чудесно е да видя по какъв начин се работи за възобновяване на прекалено пасищни и безплодни пейзажи и това ме кара да виждам положително на бъдещето. “ 

Това лято, като се изключи че се насочва към региона към Лох Ломонд, Браун ще пътува до Норвегия за първи път за една седмица на „ туризъм и каяк през фиордите “. 

Едуардо Сантандер, основен изпълнителен шеф на Европейската туристическа комисия, споделя, че постоянното време е от значително значение за пътуванията и туризма.  

„ Наскоро започнахме да интервюираме европейски пасажери за това по какъв начин поправят проектите си в отговор на изменящите се климатични условия. Нашите открития демонстрират, че пасажерите са все по-наясно с рисковите метеорологични феномени и евентуалното им влияние върху ваканциите им ”, показва Сантандер.  

„ Гледайки напред, ние чакаме, че изменящите се метеорологични модели могат да повлияят на сезонните туристически потоци в Европа. По-хладните дестинации може да придобият известност през лятото и пасажерите може от ден на ден да избират Южна Европа за визити напролет и есента, като заобикалят пиковите месеци. “ 

Припомняме и тази изложба от нашия списък:

* Във видеото: 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР