Подобно на много други кафе традиции, ритуалът за пиене на

...
Подобно на много други кафе традиции, ритуалът за пиене на
Коментари Харесай

Защо кафето трябва да се пие винаги с вода

Подобно на доста други кафе обичаи, ритуалът за пиянство на кафе със студена вода поражда в арабските страни през 16 век

Някои кафенета сервират чаша чиста студена вода дружно с кафето. Защо би трябвало да пием кафе с вода и по какъв начин да го създадем вярно - в процеса или по-късно?
Как и за какво се е зародила традицията да се пие кафе с вода?
Подобно на доста други кафе обичаи, ритуалът за пиянство на кафе със студена вода поражда в арабските страни през 16 век. Има доста версии от кое място произлиза тази мода. Някои откриватели настояват, че тази традиция се е появила измежду богатите благородници, които по този метод са се опитвали да предотвратят дехидратацията на тялото.

Други откриватели настояват, че благодарение на вода феновете на кафето в горещите южни страни са се пробвали да се предпазят от повишение на налягането и температурата. Тази доктрина се поддържа от обстоятелството, че в някои страни освен горещо кафе, само че и чая се пие с вода. Друга версия твърди, че посредством периодично повтаряне на кафе и вода те са получили по-ярки вкусови чувства. Към днешна дата е научно потвърдено, че студената вода сред глътките кафе прочиства вкусовите рецептори.

В Европа традицията да се сервира чаша вода с кафе поражда през 19 век. Смята се, че в Австрия са почнали да употребяват вода за кафе - дамите, намиращи се на публично място, не можели да си разрешат да оцветят чинийката с лъжица, нечиста с кафе, а облизването й е било просто немислимо.

В Германия, Англия, Франция пък хората прекарвали доста време в кафенета, които били центрове за продан на вести и отзиви. За да не претрупват тялото си с доста кофеин, по-възрастните гости си поръчвали една чаша напитка и една чаша вода и проточвали процеса на пиянство дълго време.
Защо е целесъобразна чаша вода с чаша кафе?
Водата почиства вкусовите рецептори и ви оказва помощ да усетите същинския усет на кафето.

През лятото водата оказва помощ да се разхладите след изпиване на чаша топла напитка.

Както знаете, кафето оцветява зъбния гланц, а глътка вода, изпита след глътка кафе, понижава риска от оцветяване на емайла.

Ако усетът на кафето е прекомерно ослепителен и би трябвало да смекчите неговата мъка или киселинност, водата ще ви помогне да извършите това.

Кофеинът има способността да дехидратира тялото, а чаша чиста студена вода ще възвърне водния баланс.
Защо да пиете кафе с вода - медицински съвет
Има доста типове кафе и кафе питиета и разликата сред разтворимо и прясно смляно кафе на зърна е значима. Кафееното зърно е разнородно и съдържа две субстанции с разнообразни свойства, които въздействат на човешкото тяло по разнообразни способи. Външната обвивка на кафеените зърна съдържа кофеин, алкалоид, който обезпечава освежителен резултат, а вътрешната обвивка съдържа алкалоида теобромин. По този метод смляното кафе, направено от пълнозърнести храни, подсигурява, че два алкалоида навлизат в тялото ни по едно и също време. Те не работят незабавно, кофеинът стартира да работи първо, теоброминът стартира да работи едвам след 20-25 минути. Как въздействат на тялото?

Кофеинът свива съдовете на всички органи, като се изключи бъбреците, чиито съдове, в противен случай, се уголемяват. Следователно, чаша кафе покачва кръвното налягане и е съпроводена от позиви за уриниране. Но след към 25 минути, под въздействието на теобромина, в тялото стартират противоположни процеси: съдовете на всички органи стартират да се уголемяват, а в бъбреците те се стесняват, от време на време причинявайки неприятно чувство. За да се предотврати нарушен кръвоток в бъбреците, 20 минути след изпиването на кафето се предлага да се пие с вода.

За производството на разтворимо и гранулирано кафе се употребява единствено вътрешната част на зърното с ниско наличие на кофеин. Ето за какво разтворимото кафе на практика не ободрява, а при някои даже провокира унесеност.

20 минути след чаша кафе стартира теоброминовата фаза на излагане на кафе, която предизвиква унесеност и продължава към час. Този интервал е най-опасен за водачите, защото по това време най-често се случват произшествия по пътищата. За да намалите резултата на теобромина върху тялото, задоволително е да пиете кафе с чиста вода. Или изцяло преминете към мощен чай, който има единствено кофеинова фаза, което значи, че не провокира унесеност.
Как хората пият кафе с вода в разнообразни страни?
В Гърция и Турция всяка глътка кафе се приема с глътка вода. В Испания по-често се среща кафе с мляко, което, несъмнено, не се измива с вода, само че когато се пие еспресо, водата се пие преди кафе. Във Франция множеството хора пият вода преди кафе. В скандинавските страни топлата вода се сервира с кафе.
Как да пием вода с кафе?
Можете да пиете вода преди да пиете кафе, в процеса или по-късно, няма ясни правила. В първия случай водата ще приготви рецепторите за ароматизирана напитка. Обикновено това е задоволително, с цел да отпиете умерено няколко глътки. Можете да пиете вода и с всяка глътка кафе, с цел да почистите и изплакнете емайла на зъбите си.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР