Подобни случаи са малък процент, заради тях не бива да

...
Подобни случаи са малък процент, заради тях не бива да
Коментари Харесай

Министър Демерджиев: МВР доказа, че е способно да се чисти от служители, които извършват противозаконни прояви

Подобни случаи са дребен %, поради тях не трябва да се поставя леке върху всички, които работят непрекъснато и рискуват живота си за сигурността на жителите – съобщи министърът
Още с встъпването си в служба заявих, че ще бъда праволинеен към всички случаи, в които се откри подпомагане или съучастничество на полицейски чиновници при осъществяването на незаконни дейности от други лица. С ясното схващане съм, че те съставляват дребен % от състава на българската полиция и поради тях не трябва да се поставя леке върху всички чиновници, които работят непрекъснато и рискуват живота си за сигурността на жителите, съобщи министър Демерджиев и оповести данни за разпоредени от него три инспекции, свързани с непозволени дейности на полицейски чиновници.

Първият е от 25 септември, когато бе формирано досъдебно произвеждане против водач на състезателен автомобил, който аргументи пътен случай със умрял френски жител и различен – потърпевш. Тъй като разполагахме с данни, че наоколо до злополуката е имало полицейска кола, разпоредих незабавна инспекция от Дирекция “Вътрешна сигурност “, които събраха голям брой доказателства, че служебният автомобил се е движил по маршрута на спортната кола. Най -вероятно патрулът е станал очевидец на самата злополука, само че вместо да изпълнят служебните си отговорности, служителите на реда са създали нещо друго. Необходимо е да се знае, че когато тази информация постъпи от “Вътрешна сигурност “, неотложно бе известен дежурния прокурор. Служителите от дирекцията в детайли го срещнаха със записите, които откриват тези дейности. Те предложиха двамата служители на реда да бъдат арестувани за 24 часа, да се изземат телефоните им и да бъдат подхванати неотложни дейности. След като наблюдаващият прокурор се срещна с материалите, той не разреши задържане и пое надзор върху следствието, като предизвести че не би трябвало да се оповестяват данни, с цел да не се пречи на хода му. Естествено, ние се съобразихме с това, само че тези дейности в следствие бяха интерпретирани като опит на Министерство на вътрешните работи да прикрие служителите на реда. Дирекция „ Вътрешна сигурност “ откри всички обстоятелства и условия и на тази база беше формирано второ досъдебно произвеждане, което да касае точно дейностите на полицейските чиновници. Още на 30 септември, когато са докладвани материалите на прокуратурата, въпросните чиновници бяха отстранени от служба и бяха формирани дисциплинарни производства със заповед на шефа на Столична дирекция на вътрешните работи, посочи министър Демерджиев. 

Той се спря също на случая в Пловдив, докладван на 30 септември, при който чиновник е получил рушвет от 50 лева Незабавно Дирекция „ Вътрешна сигурност “ е почнала работа, банкнотата е открита и конфискувана, служителят на реда е арестуван, а в следствие мярката му е удължена с прокурорско разпореждане и следствието продължава. При паралел на двата случая ясно се обрисува по какъв начин прокуратурата работи, когато има предпочитание за това – разяснява вътрешният министър. 

Третият случай, по който дирекция „ Вътрешна сигурност “ е работила, е от 19 август т.г. При следствието се открива, че трима чиновници са пропуснали лице, за което е имало основателно подозрение, че е използвало опиати, без да го ревизират, издали са му само фиш. Данните са, че за това са получили имотна полза. В тази връзка неотложно са формирани дисциплинарни производства, а тримата служители на реда са отстранени от работа. 

Тези образци демонстрират, че Министерство на вътрешните работи е способно единствено да се „ чисти “ от чиновници, които правят незаконни прояви, да ги глоби и отстранява от служба, изрично съобщи вътрешният министър. И изрази очакване другите правоохранителни структури да подхващат аналогични дейности при установени нарушавания от чиновниците им.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР