Подобна стихия имаше през септември 2014-та с пет жертвиРибари помогнаха

...
Подобна стихия имаше през септември 2014-та с пет жертвиРибари помогнаха
Коментари Харесай

Разчистват Бургас след урагана

Подобна буря имаше през септември 2014-та с пет жертви

Рибари помогнаха на младок да направи " Хавайско приставане "

" Голямото почистване " беляза неделния ден на бургазлии през вчерашния ден. Общинари и доброволци помагаха за унищожаване на вредите от стихията, която се развихри в събота следобяд и паникьоса града. Родители разчистваха клони и мазилки от дворовете на детските градини. Кметът на Бургас Димитър Николов следеше персонално организацията и успокояваше потърпевшите.

Подобно злополучие имаше в Бургас и преди 10 години, напомни Димитър Николов. Тогава под напора на стихия голямо дърво се срути на паркинг и аргументи гибелта на млад мъж. През 2014- та година пък в района се изсипа незапомнено количество дъжд. Стихията взе жертви- приливна вълна отнесе коли по пътя за Созопол, две дами починаха в колите си. Шофьори с риск на личния си живот спасяваха давещи се хора от колите им. Други трима души починаха в къщите си. Съседи и кметове спасяваха възрастни хора. Този път стихията бе кратка- за към 10 минути и не толкоз поройният дъжд, а вятърът паникьоса хората и заплаши живота им. За благополучие в този момент няма тежко потърпевши хора, заключи градоначалникът Николов. Той изясни, че досега сигналите са повече от 550. 131 автомобила са потърпевши от изкоренени дървета, паднали комини, от паднали билбордове. Повече от 400 дървета са напълно изкоренени. Вчера към момента нямаше електричество в два квартала и четири села. Аварийните екипи в Бургас разчистваха  счупени прозорци, витрини, изкъртени мазилки и изолации на здания.

През интервала на вилнеещата стихия в регионалния дежурен център са постъпили следните сигнали: десетина яхти в Поморие са били отнесени от бурята във вътрешността в морето. Съобщено бе и за паднал зад борда ветроходец. Организирана е незабавно избавителна акция от Спасителния спешен център-Варна. Катер „ Спасител-2 “, позициониран в Бургас, се е отправил на мястото на случая, само че хора от друга яхта са извадили бедстващия в морето човек. Той е добре. Имаше сигнал за семейство, блокирано на остров Св. Иван, което отишло там на разходка. Подадени са над 70 сигнала за паднали дървета в Бургас и останалите общини, както и информация за други по-дребни произшествия.

16-годишно момче е потърпевшо на спортна площадка в к-с „ Изгрев “ от батут, има счупена ключица, без други съществени пострадвания.

Жена в к-с „ Изгрев “ е с порезни рани от счупени стъкла. Трима риболовци от Черноморец, които бурята е засякла в морето, са били известно време застрашени от мощните пориви напразно, само че са били извадени на брега в положително положение. Две дами от Поморие са признати в УМБАЛ с ниска саторация в резултат на случай в басейн в Поморие.

В Ченгене скеле риболовците са били за сафрид, само че съумели в точния момент да се приберат, тъй като не били доста във вътрешността в морето. Млад риболовец и брачната половинка му били застрашени, само че благодарение на опитните морски вълци, които ги наставлявали от брега, съумели да се доберат до брега на Ченгене. " Момчето направи " Хавайско приставане " - това е да минеш през прибоя и да се добереш до сушата незасегнат. по тази причина, когато се влиза в морето трябват нож, хубава котва, заредени телефони. Тези неща са наложителни за безвредното корабоплаване ", сподели пред " Труд " кметът на селището Димитър Янчев- Брадата.

" През целия ми живот не съм виждал такова знамение ", разяснява кметът на Поморие Иван Алексиев. Поморие разгласи отчасти бедствено състояние. Часове наред градът и близкото село Лъка, бяха без ток. Вчера там също течеше масирана акция по почистване на улици и край брега.

„ Помните доста добре бурята през 2012- та, на рибарския хелинг, помните пожарът над с. Горица. Това са съществени бедствия, само че такова нещо като това, което се случи през вчерашния ден, аз в никакъв случай не съм виждал. Признавам си, за пръв път се опасявах. За толкоз малко време, толкоз вреди бяха нанесени. От нощес виждам на живота с други очи. Оцених какъв брой сме дребни и какъв брой сме уязвими “, сподели в неделя кметът на Поморие. Огнеборците са почистили всички входове на Поморие откъм основните пътища. Премахнати са десетки паднали дървета и от някои от централните улици в града, както и крайбрежната алея.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР