Подобна повече на ракета, отколкото на автомобил, суперколата ще ускори

...
Подобна повече на ракета, отколкото на автомобил, суперколата ще ускори
Коментари Харесай

Австралийска кола-ракета иска да вдигне над 1600 км/ч


Подобна повече на ракета, в сравнение с автомобил, суперколата ще форсира до 1000 благи в час единствено за 22 секунди. Снимка: Aussie Invader

Надпреварата за изработката на най-бързата кола в света не стопира. Сега австралийски екип на име Aussie Invader 5R е решил да реализира рекордните 1000 благи в час, което прави 1609,3 км/ч. Ако успее, отборът ще смаже досегашния международен връх, който не е изменен от октомври 1997 насам: тогава ThrustSSC счупи звуковата преграда и реализира 1227,9 км/ч.

Рядко един връх може да остане непобеден толкоз дълго в тази ера на бърз механически прогрес. Но колосалните запаси, които са нужни за превъзмогването на звуковата преграда, без да се прави компромис с сигурността, въобще не са се трансформирали. Физиката става доста друга, когато автомобилът стартира да се доближава до скоростта на звука.

Aussie Invader 5R се задвижва от „ аблативен B3 ракетен мотор с двойна двигателна сила “, който се характеризира с 200 000 конски сили. Това не е някогашен ракетен мотор. Той е напълно планиран по поръчка и направен от новозеландската Rocket Lab.

Достигането до заветната скорост от 1000 благи в час би трябвало да отнеме единствено 22 секунди. Предполага се, че това ще е много огромно прекарване за лидера в пилотската кабина, като се има поради, че това е човек на 71 години.

Предвид мощното влияние на G-силите ракетната кола няма гуми – вместо това разчита на четири твърди алуминиеви колела, всяко с тегло 140 кг. и номинална скорост на въртене до 10 200 оборота в минута, което би произвело сили към 50G.

Спирането на това чудовищно возило е също толкоз предизвикателно, колкото и ускоряването му. Ветровото противодействие ще се оправи с първата част. После чифт здрави железни въздушни спирачки ще се изтеглят от задната част на автомобила при към 1287 км/ч., отнемайки към 7 тона мощ. Високоскоростен парашут ще се разгърне при скорост 966 км/ч., последван от парашут „ за ниска скорост “ при 724 км/ч). И най-после, да, ще се намесят хидравличните дискови спирачки и на четирите колелета.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР