Подобен тип политика, довела до 12 млрд. дефицит е неприемлива

...
Подобен тип политика, довела до 12 млрд. дефицит е неприемлива
Коментари Харесай

Владислав Горанов: Свиването на дефицита до 3% е сложна задача

Подобен вид политика, довела до 12 милиарда недостиг е неприемлива и неприемлива. Сега е доста комплицирано и мъчно да върнем сметката в естествените граници.  Това съобщи пред Българска национална телевизия някогашният финансов министър Владислав Горанов.

Според него  след коронавирус пандемията е стартирала една нова политика, обвързвана с недобро балансиране на разноските.  Политиците раздуват разноските, с цел да се харесат н гласоподавателите. Забравихме това да сме консервативни, счита той.

Той уточни, че е рано да се каже каква ще е финансовата политика на държавното управление Денков-Габриел. Има поръчки, че няма да се подвигат налозите. Декларира се, че еврозоната е приоритет, би трябвало да се целим в 3% недостиг. Надявам се да се реализира рационален финансов баланс.  Да свалиш недостига от 6.5 на 3 % е обвързвано с огромно орязване на разноските , посочи Горанов.

Той уточни, че част от рисковете за постигането на 3% недостиг са свързани с желанието да се свият вложенията. Половината от финансовите разноски не могат да се свият, тъй като са свързани с еврофондовете. Другата половина е обвързвана с разноските за армията, Има неизплатени разноски с пътните компании. Тук се изчерпват огромните пера, свързани с вложения. Това, че механически бихме съумели да свием недостига, крие опасности да се лишим от вложения в образованието и инфраструктурата, посочи някогашният финансов министър.

По отношение на рокадите в приходните организации, той посочи, че Асен Василев като финансов министър има право да избере екипа си. По думите му обаче остават известни съмнения към някои назначения.

По тематиката за евентуалното завръщане на Васил Божков като предпазен очевидец, Горанов уточни, че не се тормози. Всичко по делото с изчезналите милиони от хазарт в хазната е казано.  Добре е този развой да се задвижи и завърши , добави той.

Горанов съобщи, че включването му в последния списък „ Магнитски “ е административна глоба. Не съм горделив от обстоятелството, че съм включен. Смятам, че американските служби са били подведени с неверна информация. Не мисля, че санкционирането ми е опасност към Бойко Борисов, сподели още той.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР