Подновяването на ядрената сделка с Иран е по-близо "от всякога".

...
Подновяването на ядрената сделка с Иран е по-близо "от всякога".
Коментари Харесай

Подновяването на ядрената сделка е по-близо от всякога, каза външният министър на Иран

Подновяването на нуклеарната договорка с Иран е по-близо "от всеки път ". Това сподели в сряда външният министър на Иран Хюсеин Амир Aбдолахиан .

Сделката беше подписана през 2015 година сред Иран и 6 международни сили. Нейната цел е да бъдат облекчени икономическите наказания против страната в подмяна на гаранции, че тя няма да развива нуклеарната си стратегия.

"Ако Съединени американски щати постъпят прагматично, сме подготвени да се съберем с външните министри на страните, които вземат участие в договорката, във Виена, с цел да завършваме съглашението ", сподели Амир Абдолахиан на конференция по време на посещаване в сирийската столица Дамаск.

"Вярваме, че през днешния ден сме по-близо до съглашение във Виена от всеки път преди ", добави той. "Изпратили сме последните си оферти към Щатите посредством координатора на Европейския съюз, с цел да сключим дефинитивна договорка. Напомнихме на американците, че няма да прекрачваме своите червени линии ".

Евентуално реализирано съглашение би било краят на едногодишни договаряния сред Техеран и другите страни по договорката. През последните седмици обаче постигането на съглашение се забави в резултат на претенции на Русия. Москва изиска гаранции от Съединени американски щати, че глобите, наложени на Русия за нашествието ѝ в Украйна, няма да повлияят на търговията на страната с Иран.

След изказването на Амир Абдолахиан договарящият по договорката Али Багхери Кани написа в Туитър, че "приближаването на финализацията на договорката не е гаранция за сключването ѝ ". По негови думи "се изисква спомагателна нерешителност, доста неизменност, спомагателна креативност и уравновесен метод, с цел да се направи последната стъпка. За да приключим работата, има избрани решения, които нашите западни събеседници би трябвало да вземат ".

Изказванията идват ден откакто Съединените щати оповестиха, че зависи от Иран дали ще вземат сложните решения, нужни за възобновяване на договорката.

"Техеран е претрупан да взема решения, които може да сметне за сложни ", сподели представителят на Държавния департамент Нед Прайс на брифинг на 22 март. Той посочи, че връщането на договорката не е нито несъмнено, нито неизбежно.

Ирано подписа знаковата договорка със Съединени американски щати, Русия, Англия, Франция, Германия и Китай през 2015 година Три години по-къснбо обаче някогашният американски президент Доналд Тръмп изтегли Съединени американски щати от съглашението с аргумента, че изискванията не са задоволително прецизни, с цел да предотвратят производството на нуклеарни оръжия в Иран. Друг претекст на Тръмп беше да накаже Техеран за поддръжката към екстремистки групировки в района, като вследствие на отдръпването на Съединени американски щати бяха върнати тежките стопански наказания.

Иран отхвърля да поддържа екстремисти и твърди, че не желае нуклеарни оръжия и че нуклеарната стратегия в страната е за цивилни цели.

Въпреки това, откакто Вашингтон се отдръпна, Иран наруши рестриктивните мерки, избрани в договорката, и настоя Съединените щати да отстранен глобите си, преди да се върнат към съглашението.

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео  Това ли е яхтата на Путин  please wait
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР