Поднесете рибката с хубаво бяло вино и хапвайте с настроение

...
Поднесете рибката с хубаво бяло вино и хапвайте с настроение
Коментари Харесай

Филе от ципура в маслен сос от Пачи крак

Поднесете рибката с хубаво бяло вино и хапвайте с въодушевление и приятност!

Необходими Продукти

● ципура - 4 филета, към 550 г
● сол - 4 щипки
● зехтин - 4 с.л.
● лимони - 1 бр.
● див лук - 8 фини стръкчета
● бял пипер - 2 щипки

За маслен сос от Пачи крайник


● масло - 180 г
● патешки крайник - 80 г пресни гъби
● чесън - 1 скилидка
● яйца - 1 бр. XL
● жълтъци - 2 бр.
● вино - 50 мл Розе
● оцет - 1 с.л.
● бял пипер - 2 щипки
● естрагон - 1 ч.л. сушен
● сол - на усет
● нишесте - 1 ч.л.

Начин на подготвяне

Почистете добре рибните филета от фините костици, а кожата оставете. Поръсете със сол и бял пипер и оставете настрани, до момента в който приготвяте соса.

Накълцайте на доста ситно почистените и измити гъби патешки крайник и скилидката чесън. Най-добре е да се смелят с блендер или чопър, с цел да бъде по-фин сосът.

Сложете на котлона бялото вино с оцета и когато кипнат прибавете смлените гъби и чесън. Оставете да се готвят под похлупак за 7 минути.

Добавете маслото на късчета, дружно със солта, бял пипер и естрагон. Бъркайте непрекъснато, до момента в който маслото се разтопи и дръпнете от огъня.

Разбийте яйцето и жълтъците с щипка сол и малко нишесте.

Когато температурата на маслото е паднала до 70 градуса, сипете яйцата и върнете на котлона при слаб огън. Гответе към 7-8 минути при непрекъснато бъркане с телена бъркалка, с цел да стане сосът допустимо най-пухкав и да се сгъсти.

За сполучливото осъществяване на рецептата за този сос е значимо да не е висока температурата на готвене, с цел да не се пресекат яйцата, а другото значимо е сосът да се разрушава с телената бъркалка от самото начало.

Филетата от ципура изпечете в тиган с незалепващо покритие, намазнен щедро с 3 лъжици зехтин и загрят на мощен огън. Първо се запичат откъм кожата и когато побелеят по ръбчетата се обръщат за малко и от другата страна.

Дивия лук накълцайте на ситно и с него поръсете всяка порция с филе от ципура. Полейте в профил с още от топлия сос от ароматните гъби патешки крайник и гарнирайте с лимон, нарязан на четвъртинки.

Лимонът, който аз използвах, е тип, който е много другоземен и има характерен мирис, който прави рибата още по-вкусна, когато я поръсим с прясно изстискания му сок. Разбира се, може да се употребява и обкновен лимон, само че в случай че съумеете да намерите на пазара розов тигров лимон, вземете си, няма да съжалявате. Сорта е Еурека и в последно време е много нашумял (има защо).

Поднесете с хубаво бяло вино и хапвайте с въодушевление и приятност!

Филето от ципура в маслен сос от Пачи крайник е чудно!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР