Подмладихме фестивала с Детски Пирин фолк“ с идеята да се

...
Подмладихме фестивала с Детски Пирин фолк“ с идеята да се
Коментари Харесай

Венцислав Димов: С Детски Пирин фолк се вдъхновяват младите продължители на старата песен

Подмладихме фестивала с „ Детски Пирин фолк “ с концепцията да се издирят и вдъхновят младите продължители на остарялата ария, сподели за Българска телеграфна агенция ръководителят на фестивалното жури на трийсетото издание на фестивала „ Пирин фолк “ - фолклористът проф. Венцислав Димов. Начало на фестивала сложиха най-младите реализатори в границите на детското издание на „ Пирин фолк “ в Сандански в петъчната вечер.

„ Детски Пирин фолк “ се роди преди шест години и се оказа не просто превъзходна концепция, само че и превъзходна традиция ,

уточни проф. Димов. Част от изпълнителите, които излязоха на сцената в Летния спектакъл в Сандански в първата вечер, към този момент са познати на публиката. Сред тях има деца, които за поредна година излизат на сцената, а образец е победителката в тазгодишното издание на детския конкурс – Кирилка Ръбачева. 

" Момиченцето, на което връчих премията, първите години се учеше по какъв начин да излиза на сцената ,

само че ето, че към този момент завоюва огромната премия ", уточни проф. Димов. Той добави, че в историята на фестивала има доста образци на реализатори, чиито оценки от огромен конгрес са точно на „ Детски Пирин фолк “, а към този момент печелят награди и на огромни подиуми като зрели реализатори. 

Сред отличените участници на тазгодишното издание на музикалния конкурс за деца е и Михаела Бояджиева,

която завоюва второ място в „ Детски Пирин фолк “, а премията връчи поетесата, публицист и член на журито Надежда Захариева. Трето място в състезанието зае Михаела Тончовска, чиято премия беше връчена от доктор Генчо Генчев.

Огънят на „ Пирин фолк “ се предава към този момент 30 години от потомство на потомство, сподели от сцената на фестивала кметът на Сандански Атанас Стоянов ,

който връчи специфичната премия „ Свети Врач “ на младата изпълнителка Василена Стоянова. Със специфична премия на „ Фен фолк тв “ бяха отличени Катерина и Зорница Стоянови, а премията връчи фестивалният шеф Ненчо Касъмов. Телевизионната премия композиторът, аранжор и член на журито Димитър Динев връчи на дуета Ивана и Ивона Малчови. 

Първата вечер на фестивала съчета младостта и традицията .

Наред с осъществяванията на участниците в „ Детски Пирин фолк “, на сцената излязоха реализатори, тясно свързани с историята на музикалния конгрес, станал емблема за Сандански. Пред публиката в Летния спектакъл пяха Невена Цонева, Васко Лазаров, Лия и Сашка Васева, която се завърна от Германия в България особено за присъединяване си във фестивала. Професионалният път на всеки един от изпълнителите е тясно обвързван с фолклорния фестивал в Сандански. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР