Подкрепям категорично България и Румъния да станат част от Шенген.

...
Подкрепям категорично България и Румъния да станат част от Шенген.
Коментари Харесай

Шолц към Денков: Германия подкрепя категорично България и Румъния за Шенген

Подкрепям изрично България и Румъния да станат част от Шенген. Германия се застъпва за това и предпоставките са на разположение, съобщи немският канцлер Олаф Шолц след среща с премиера Николай Денков в Берлин, съобщи БНР.

" Подкрепям изрично България и Румъния да станат част от Шенген. Отношенията ни с България са превъзходни и многообразни и желаеме да ги задълбочим ", акцентира той.

" Постигнахме търговски връх през миналата година - 12 милиарда евро. Внасяме повече от България, в сравнение с изнасяме, българската продукция в автомобилния бранш е доста търсена. България е наш сътрудник в Европейски Съюз и НАТО, което си пролича след съветската експанзия. Българското държавно управление застана изрично на страната на Украйна, за което ви благодаря ", добави Шолц.

По думите му изключително значима роля играят " коридорите на солидарността " за експорт на зърно в дълготраен проект и България играе доста значима роля в това отношение.

Относно вероятностите пред присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз, Шолц акцентира:

„ Страните от Западните Балкани могат да станат членове на Европейски Съюз. Изключително значимо е този развой да напредва. Искаме да задвижим взаимно тези процеси. “

Канцлерът прикани за деескалация в връзките Сърбия - Косово.

" Германия и България са надеждни сътрудници, съдружници и другари ", сподели още той.

От своя страна министър-председателят Николай Денков удостовери думите на Шолц за двустранните връзки и подчертава върху напъните на България за подсилване на границата на Европейски Съюз.

„ През последните 6 месеца има смяна на границата с Турция. Реформите дават резултат, те са подкрепени от страни като Австрия и Германия. Бяха образувани 2 групи за съгласуваност и битка с незаконната миграция. Укрепваме и механически границата с камери и дронове. Отворени сме за всякакво съдействие “, съобщи Денков по отношение на опазването на външните граници на блока.

Той означи, че процентът на преминаващите мигранти през границата на България е относително дребен спрямо другите европейски направления.

Примиерът настоя войната в Украйна да спре там, където е почнала, на границите, преди спорът да ескалира. Той означи потребността от довеждане докрай на процеса на енергиен преход и битка с пропагандата, с цел да се обезвреждат последствията от съветската експанзия.

„ Агресията на Русия против Украйна промени света. Трябва да създадем всичко допустимо войната да свърши със обективен мир. Трябва да се отбрани Украйна от тази експанзия “, съобщи Денков.

„ Имаме доста проблеми за решение, само че Европейски Съюз може да ги реши. Можем да се оправим дружно с тях “, добави той.

Денков и Шолц ще се срещнат и на следващия ден в Толедо, Испания, в границите на испанското председателство на Европейски Съюз.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР