Подкрепям искането на синдикатите за незабавно изплащане на задържаните 20

...
Подкрепям искането на синдикатите за незабавно изплащане на задържаните 20
Коментари Харесай

Синдикатите и ректорът на УНСС: Държавата незабавно да плати задържаните 20 млн. на университетите! -

Подкрепям настояването на синдикатите за неотложно погашение на арестуваните 20 милиона лв. за висшите учебни заведения - съобщи ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров през днешния ден.

Парите са заложени в бюджета за 2022 година и са спомагателни и за хонорари на преподавателите, само че се отпускат под изискване - университетите да приведат правилниците си за препоръка на преподавателите си в сходство с методика и изменени критерии, спуснати им от държавното управление. Към средата на годината тези документи са на равнище планове и няма по какъв начин университетите да съобразят правилниците си с тях. Но това е по-малкият проблем - по закон Министерският съвет няма право да дефинира, нито да постанова на университетите правила за препоръка. Това е пълномощие на самите тях. Трето, университетите виждат не един и два проблематични момента в препоръчаните нови критерии.

Всичко това блокира изплащането на парите. Има проектозакон за смяна на параграф 17 от Закона за бюджета, който обвързва изплащането на парите с критериите, само че депутати от Политическа партия през вчерашния ден провалиха кворума в пленарната зала и той не бе гласуван на първо четене. Ако той бъде признат, му следва второ четене в комисии и наново гласоподаване в пленарна зала. Колко време би лишило всичко това не е ясно. Ясно е единствено, че превеждането на парите не може да се случи в този момент, неотложно.

" Икономически напредък и разцвет се реализират с високообразовани хора. Всички разчитаме на тях да изведат България от рецесията с допустимо минимум разтърсвания. Затова и трудът на преподавателите в университетите би трябвало да бъде оценен по отношение на отговорностите и качеството, което чакаме. Заплащането сензитивно изостава по отношение на другите браншове, даже и по отношение на учителите в началните и междинни учебни заведения. Този дисбаланс би трябвало да бъде поправен “, разяснява проф. Димитров.

Синдикатът, които той поддържа в тази ситуация, е Националният браншов профсъюз " Висше обучение и просвета " (ВОН-КНСБ), зад който застават застават всички синдикални сдружения в УНСС - Синдикална секция към КТ " Подкрепа " и Синдикална организация на Асоциация на демократичните синдикати, които са провели съвещания с ректорското управление.

Според ръководителя на ВОН-КНСБ доцент Лиляна Вълчева, която е и ръководител на Съвета на настоятелите на УНСС, Министерството на финансите и Министерството на образованието и науката (МОН) не би трябвало да нарушават признатия от Народното събрание държавен бюджет за 2022 година, нямат право да постановат и ограничавания на средства, контрактувани само и единствено за заплати. Те са планувани като средства за спомагателна дотация за увеличение на трудовите хонорари на членовете на университетския състав в държавните висши учебни заведения. Към сегашния миг освен не е изпълнен Законът за държавния бюджет, само че и се основават спомагателни усложнения. Лицата, заемащи университетски длъжности, не могат да получат плануваните средства от 1 април т.г., които са директен резултат от напъните на ВОН-КНСБ и подкрепени от Съвета на ректорите за растеж на работните заплати с 15 %. Нарушено е правото на труд и навременно възнаграждение на дължимо заплащане на всеки един член на университетския състав в държавните висши учебни заведения, планувано в ЗДБ за 2022 година, като отплата на неподходящите последствия, резултат от инфлационните процеси в страната, показват от ВОН-КНСБ.
Синдикатите упорстват от 1 юли 2022 година с идната актуализация на бюджета за 2022 година за допълваща дотация за прехрана на образование в държавните висши учебни заведения, която да е в размер на нови 20 млн. лева, с което общо за годината, средствата за прехрана на образование да станат 40 млн. лева

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР