Подкрепихме Вежди Рашидов за председател на НС, за да извадим

...
Подкрепихме Вежди Рашидов за председател на НС, за да извадим
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Отблокирахме държавата

" Подкрепихме Вежди Рашидов за ръководител на Народно събрание, с цел да извадим България от доста тежка рецесия. Само ние проявихме държавническо отношение и угриженост за хората в този миг. Три дни, 10 пъти гласоподаване и безспорна невъзможност - можеше да има тежки последствия за страната и за хората. " Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в ефира на БТВ и продължи: " Избран е парламент, определени са депутати - не можем да стартираме работата на Народно събрание, тъй като не можем да си изберем ръководител. Т.е. стоим си у дома, получаваме си високите заплати и не работим. Но няма и закони. "
По думите й този парламент не може и да бъде разхлабен от президента, тъй като по Конституция това може да се случи, откакто мине първа, втора, трета процедура за държавно управление, а такава не може да стартира, защото няма ръководител. " Т.е. блокираме всички управляващи в страната. Законодателна - няма да има закони, няма да има бюджет, няма да има нарастване на минимална работна заплата, енергийно небогати, помощ за стопанската система през зимата. Изпълнителната - не можем да излъчим държавно управление ", напомни Нинова създалата се обстановка.
За " Българска социалистическа партия за България " най-важно беше да отблокира страната, да има институции, да има решения за хората през зимата, да има бюджет. " Някак другите сътрудници се затвориха в партийното и не мислят за последствията. В един миг даже Демократична България сподели, че Кристиан Вигенин е прелестен претендент, само че няма по какъв начин да го поддържат, тъй като Българска социалистическа партия е срещу да изнасяме оръжия за Украйна. Какво общо има това ", попита Нинова и добави: " Ние би трябвало да стартираме работата на законодателния орган, с цел да приемем бюджета и да дадем успокоение на хората през зимата. Казах им: " Колеги, би трябвало да спасим България и хората, а по-късно внесете каквото желаете, ще го гласуваме, само че не поставяйте такива условия. Изборът на ръководител няма нищо общо с политиките, които организираме ", съобщи водачът на Българска социалистическа партия.
На изказванията от Политическа партия, че с избора на Вежди Рашидов отпред на Народно събрание застава Бойко Борисов, Нинова отговори: " Да спрат с страстите и оценките, тъй като бяхме на път да катастрофираме всичко. Нали има седем зам.-председатели, нали в председателския съвет водачите взимаме решенията - какво да влезе в дневния ред, по какъв начин да влезе. Имаше потребност от успокоение, от разсъдък, от отговорност и ние го проявихме ", сподели тя.

Няма " хартиена коалиция "

Според Нинова тематиката за хартиената бюлетина е значима, само че не е най-важна. " Заедно с този законопроект внесохме още осем обществени законопроекта - това, което сме обещавали на хората в акцията. Например - минималната работна заплата да бъде 850 лв., това е половината от междинната. Или да има безвъзмездни учебници до 12 клас, или майчинството за втората година да е равно на минималната работна заплата ", разяснява тя и добави, че още първия ден са внесли промени в Изборния кодекс, с цел да се одобряват в точния момент. " Има порочна процедура в Народното събрание те да се одобряват в последния миг. Досега същата позиция са декларирали ГЕРБ, " Български напредък " и Движение за права и свободи, само че не е допустима такава управническа коалиция ", безапелационна е тя и още веднъж удостовери, че Българска социалистическа партия няма да поддържа мандат на ГЕРБ, Движение за права и свободи и " Възраждане ".
" В последните два дни ме впечатлява нервността, която се развихря към хартиената бюлетина. Вижте реакцията - тя е последна и буди подозрения към този момент. Тази хартиена бюлетина беше част от диалозите за избор на ръководител. Кирил Петков пристигна и сподели да си оттеглим Изборния кодекс, това буди подозрения какво се случва. Защо в коридорите на Народното събрание, в партийните централи, на всички места се шушука, че може би през машините се подменя действителният избор на хората, за какво никой не желае да го каже на глас ", попита водачът на левицата.
По думите й от всички разбори е явно, че единствено машинното гласоподаване лимитира конституционното право на гласа на хората. " Сега просто предлагаме да има избор - човек да може да избере дали на машина или на хартия. Да дадем конституционното право на всеки да си даде гласа, както реши ", съобщи тя.

Износът на оръжия остава алена линия

Според Корнелия Нинова сега с Политическа партия и Демократична България ги свързва битката с корупцията и смяната в правосъдната система. " Тук сме непреклонни. С този модел на задкулисие, на сделки, на раздадени публични поръчки, на кръгове от компании се борим от 7 години и си носим последствията и ударите от тази битка ", изясни тя. " Ако в диалозите Демократична България сложи като алена линия и изискване износът на оръжия за Украйна, няма да се получи коалиция. Ние приказваме към този момент за коалиция на войната - ГЕРБ, Политическа партия и Демократична България евентуално ще гласоподават тази седмица експорт на оръжия за Украйна. За нас това е риск България да бъде въвлечена във военния спор и ние няма да се съгласим ", безапелационна е тя и добави, че за левицата мирът е по-голям от всичко друго.
По думите на Нинова изборът за ръководител е национално виновна позиция, с цел да стартира работата на Народното събрание, там не са договаряни политики. " Другата част е за политики - допускам, че ще има плаващи болшинства в Народното събрание. За едно нещо ще се гласоподава в един комплект от партии, за друго - от различен. Това значи политическа неустойчивост. Това го гледаме към този момент два Народното събрание и мъчно се случва ", предизвести водачът на левицата.

За парите на страната

Според Нинова бюджетът за 2023 година и законите по Плана за възобновяване и резистентност би трябвало да убедят повече партии. " Тук всички сме безапелационни, че това е належащо, по тази причина чакам по-голямо болшинство ", сподели тя.
От Българска социалистическа партия към момента считат, че служебният финансов министър основава суматоха за 11 милиарда лв. недостиг. " В средата на годината имаше 9 милиарда лв. в хазната на страната и 1,5 милиарда остатък. Сега са малко над 10 милиарда и 1 милиарда остатък - към края на септември го регистрира самата министърка на финансите. Озадачени сме от кое място идва прогнозата за подобен голям недостиг, защо ще се харчат тези пари? Още повече, че до момента в който беше зам.-министър в постоянното държавно управление, тя правеше бюджета и 3-годишната планирана рамка. Нито един път не е ставало думи за такива параметри. Ще държим на нашия пакет от обществени закони и не може да се случи разновидността, който кабинетът предлага - да се орязват обществени разноски в тази беднотия, инфлация, растеж на цени, на ток, студена зима. В никакъв случай ", безапелационна е Нинова.
" Затова през днешния ден (вчера - б.р.) ясно желаеме да чуем от кое място идва този недостиг, който те плануват. Дали не е от осемте нови самолета Ф-16 и новите " Грипен " -и, които президентът Радев предлага да се купуват или да се вземат на лизинг. В тази рецесия тези средства са нужни да помогнем на хората и да подкрепим стопанската система ", сподели тя и добави, че увеличените пенсии, заплати и обществени помощи по време на постоянното ръководство са разчетени, парите ги има.
" За стопанската система би трябвало да продължим поддръжката за тока, да сложим таван на цените на ток, парно, газ и вода. Да увеличим минималната работна заплата, да определим понятието енергийно безпаричен, да гласуваме поддръжка за тези хора през зимата, да въведем две цени за по-бедни и богати хора. Много необичайно за какво служебния кабинет първо я предложи, а след това се отхвърли от тези концепция. Ние от " Българска социалистическа партия за България " я предлагаме от м. май, само че не ни стигна времето в постоянния кабинет да уточним какво е енергийно безпаричен. "

За служебния кабинет и парламентаризма

Лидерът на Българска социалистическа партия изясни и по какъв начин президентът Радев се меси в работата на парламентарната група - посредством служебни министри, поканени на изявленията в качеството си на служебни министри. " Онзи ден госпожа Весела Лечева си разреши половината от изявлението да разяснява конгреса на Българска социалистическа партия, да излъже, че парламентарната група не е внесла нито един обществен закон от тези, които сме дали обещание на хората, в случай, че от първия ден сме ги внесли. Да разяснява решенията на парламентарната група при избора на ръководител. Това работа ли е на един длъжностен министър, пък бил той и от Българска социалистическа партия, макар че не е изпратена от партията там? Неговата работа е да си гледа министерството, а не да разяснява партиен конгрес, решение на парламентарна група и законодателство на една партия. Просто спрете, задоволително в акцията работихте против Българска социалистическа партия, стига толкоз, изборите минаха ", съобщи Нинова.
По думите й от левицата не са се виждали с контактната група на Плевнелиев и Паси. " Имаме решение на Изпълнителното бюро да не отидем на тази среща и почтително отговорихме документално на писмената им покана - че мястото за водене на такива диалози е Народното събрание ", изясни тя и продължи: " Борисов в последните дни прави странни неща, които също способстват да се нанесе удар върху парламентаризма и да се върви към едноличната власт.
Имаше контактна група за държавно управление, в този момент предлага контактна група за бюджет с президента - в българските закони и Конституция няма такова нещо, има парламент и там се вземат решение тези неща ", сподели тя и напомни, че от Българска социалистическа партия също предизвикаха среща за бюджета, само че тя беше в Народното събрание и с парламентарните групи. " Не оспорваме личностите, а оспорваме правилата и похищението върху разделянето на управляващите, върху силата на Народното събрание в парламентарната република, върху сюжета да преминем към еднолична власт ", сподели Корнелия Нинова.

Със съкращения>  >

 
 
 
 >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР