Подкрепената от правителството четиридневна работна седмица ще се проведе в

...
Подкрепената от правителството четиридневна работна седмица ще се проведе в
Коментари Харесай

Португалия стартира „финансирана от правителството“ пробна 4-дневна работна седмица

Подкрепената от държавното управление четиридневна работна седмица ще се организира в столицата Лисабон

Емил Василев преди 3 минути 5 Сподели

Най-четени

IT НовиниЕмил Василев - 8:40 | 11.07.2023

Илън Мъск съди адвокатската адвокатска фирма, която го принуди да купи Twitter и предложи на Марк Зукърбърг „ да си ги мерят “

ХардуерЕмил Василев - 18:00 | 10.07.2023

Xiaomi показа 55-инчов 4K смарт тв приемник с цена от 200 $

IT НовиниТеодора Александрова - 15:46 | 11.07.2023

Сензори регистрират „ тиха заплаха “: земята под градовете се повдига с 12 мм

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Португалия е най-новата страна, която опитва с 4-дневна работна седмица, а предприятията получават помощ от държавното управление.

През идващите 6 месеца 39 компании от частния бранш в страната ще вземат участие в пилотна стратегия, „ финансирана от държавното управление “, в партньорство с 4 Day Week Global – организацията с нестопанска цел, която стои зад няколко известни опита с 4-дневна работна седмица по света.

Работодателите са се съгласили да понижат броя на часовете, които чиновниците работят всяка седмица, без да понижават заплащането им посредством модела 100-80-100: Работниците получават 100% от заплащането за 80% от работното време в подмяна на 100% от нормалната си продуктивност.

Според отчет на откриватели от Лондонския университет и Университета в Рединг, които следят програмата, към 72% от работната мощ в Португалия работи повече от 40 часа седмично, което я прави страната с третата най-продължителна междинна работна седмица след Обединеното кралство и Ирландия.

Повечето от предприятията, участващи в опита са в професионалната, научната и техническата сфера, само че групата включва и детска градина, дом за грижи, банка за стволови кафези, център за научни проучвания и развиване, както и компании от индустриалния бранш, търговията на дребно и нестопанския бранш.

Предприятията настояват, че желаят да ревизират дали съкратената работна седмица ще помогне за понижаване на напрежението и напрежението върху чиновниците. Изследователите се надяват също по този начин да проследят икономическите, обществените и екологичните последствия от 4-дневната работна седмица в Португалия.

Този опит в Съединени американски щати, който се организира през предходната година се оказа извънредно известен, като служащите там оповестиха, че работят по-добре и са по-малко натоварени. Много от тях обявиха, че в никакъв случай не биха могли да се върнат към обичайна 5-дневна работна седмица, или най-малко не без доста нарастване на заплатата. Работодателите също имаха изгода: Предприятията регистрираха 8% нарастване на приходите за целия изпитателен интервал и 38% нарастване в съпоставяне със същия интервал година по-рано.

Най-големият опит на 4 Day Week Global досега включва близо 3000 служащи в цяла Англия през предходната година, като участниците регистрират по-добро здраве, финанси и взаимоотношения.

Въпреки, че нито една страна не е приела напълно 4-дневната работна седмица, опити се организират в Южна Африка, Белгия, Исландия, Япония и други страни.

Миналия месец испанското държавно управление също започва пилотна стратегия за 4-дневна работна седмица за работодатели с 250 или по-малко чиновници. Работодателите ще бъдат отчасти обезщетени по време на плана, като всяка компания ще получи до 200 000 евро, дружно с разноските за съвещания за създаване на нови работни схеми.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР