Подкрепен от ЦРУ преврат от 1953 г. в Иран преследва страната с хора, които все още се опитват да разберат смисъла му

...
Седемдесет години след оркестриран от ЦРУ преврат, който свали министър-председателя
Коментари Харесай

Седемдесет години след оркестриран от ЦРУ преврат, който свали министър-председателя на Иран, наследството остава както спорно, така и сложно за Ислямската република, тъй като напрежението със Съединените щати остава високо. ТЕХЕРАН, Иран -- Седемдесет години след оркестриран от ЦРУ преврат, който свали премиера на Иран, неговото наследство остава едновременно спорно и сложно за Ислямската република, тъй като напрежението със Съединените щати остава високо.

Въпреки че иранската теокрация подчертава като символ на западния империализъм, превратът, свалящ от власт премиера Мохамад Мосадех — заради страховете на Америка от възможен наклон към Съветския съюз и загубата от иранския суров петрол — изглежда, подкрепян по това време от водещото шиитско духовенство в страната.

Но днес твърдолинейната иранска държавна телевизия излъчва повтарящи се сегменти, описващи преврата като показващ как не може да се вярва на Америка, докато властите забраняват на обществеността да посещава гроба на Мосадък в село извън Техеран.

Подобни конфликти са често срещани в Иран, където „Смърт за Америка“ все още може да се чуе на петъчните молитви в Техеран, докато мнозина по улиците казват, че биха приветствали по-добро Но тъй като спомените за преврата избледняват заедно с онези, които са живи по време на него, контролът върху това коя алегория иранците виждат в него стана по-важен както за правителството на страната, така и за нейния народ.

„Може би САЩ направиха това от страх от нововъзникващата мощ на Съветския съюз, но това беше като да пожелаеш земетресение, за да се отървеш от лош съсед“, каза Рана, 24-годишна художничката, която като някои други, които говориха с Асошиейтед прес, даде само първото си име от страх от репресии. За иранците „ненавистта никога не се е стопила“.

Превратът от август 1953 г. произтича от страховете на САЩ, че Съветският съюз все повече иска част от Иран, докато комунистите агитираха в рамките на държава. Почвата беше частично положена от британците, които искаха да си върнат достъпа до иранската петролна индустрия, която беше национализирана по-рано от Мосадък.

Въпреки че първоначално изглеждаше неуспешен, превратът свали Мосадък и циментира властта на шах Мохамед Реза Пахлави. Освен това запалва фитила за Ислямската революция от 1979 г., при която смъртоносно болният шах бяга от Иран, а аятолах Рухола Хомейни поставя началото на теокрацията, която все още управлява страната.

Днес няколко, които говориха с АП за преврата и възможните отношения със САЩ, го поставиха в контекста на болната икономика на Иран, която е била засегната от години на санкции след пропадането на ядреното споразумение със световните сили от 2015 г.

Намаляването на напрежението със САЩ „ще донесе повече пари за бизнеса ми“, каза 47-годишният Хосейн, който управлява столова за таксиметрови шофьори в Южен Техеран. „Сега таксиметровите шофьори харчат по-малко в сравнение с миналите години и това се дължи на тези лоши отношения, санкции.“

„Знам за тази горчива история, но трябва да дойде да свършат скоро", добави Маджид Шамси, който работи като разносвач на колети в централен Техеран. „Младите хора в Иран търсят по-добър живот и той не може да дойде в резултат на вражда със" САЩ

Дори по време на все по-често срещаните протести на учители, фермери и други в Иран, някои от редовните скандирания включват: „Нашият враг е тук; излъгаха ни (че врагът) са САЩ.“

„Иран днес трябва да приеме сделка със САЩ като това, което направи, за да освободи двойни граждани“, добави учителят Реза Сейфи, 26. „Имам нужда от това за по-доброто си бъдеще, за по-добро бъдеще за всички.“

Но както при обмена със САЩ, има граници за това колко далеч правителството на Иран ще стигне, за да си спомни Мосадък.

Миналия уикенд англоезичната Press TV на държавната телевизия излъчи сегмент с журналист, стоящ на улица Mossadegh в северен Техеран. През последните 20 години обаче полицията е ограничила достъпа до онези, които искат да посетят гроба му в дома на предците му в село Ахмадабад, на около 90 километра (55 мили) северозападно от Техеран. В селото високи стени и заключена порта не позволяват на желаещите да отдадат почит, докато служителите разпитват онези, които изглеждат така, сякаш не живеят там.

Някои намериха други начини да отбележат 70-ата годишнина от преврата.

„Не можах да отида до гроба му, за да отдам почит, но аз посетих гробовете на неговите поддръжници и съюзници като Хосейн Фатеми“, каза Ебрахим Назери, 32, докато той, съпругата му и двете му деца стояха на гроба на Фатеми, външен министър на Мосадък, който беше екзекутиран след превратът. „Той беше герой като Мосадък.“

Друг посетител на гроба на Фатеми, учителят Ехсан Рахмани просто каза, че „САЩ са насадили омраза в сърцата на иранците“ чрез преврат.

За върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей превратът от 1953 г. представлява това, което той смята за продължаваща заплаха от САЩ, независимо дали е от икономически санкции или от националните протести, които обхванаха Иран след смъртта миналата година на Махса Амини.

В четвъртък Хаменей каза на членове на паравоенната иранска Революционна гвардия, че Вашингтон е планирал да свали теокрацията в страната чрез преврат като през 1953 г. чрез своята армия. Иран извърши масови екзекуции и чистки на редовната си армия след революцията.

„Враговете се опитаха да подкопаят и парализират революцията чрез създаване на непрекъснати кризи“, каза Хаменей, според препис на официалния му уебсайт. „След това те заговориха да поставят край на революцията с мярка, подобна на преврата, извършен на 19 август (1953). Обаче (гвардията) го осуети. Това е причината, поради която враговете изпитват толкова много омраза и враждебност към "гвардията".

Началникът на гвардията, ген. Хосейн Салами, в отговор обеща да „изгони“ американските сили от региона. Неговите забележки дойдоха на фона на голямо американско военно струпване в Персийския залив, с възможност американски войски да се качват и охраняват търговски кораби в Ормузкия проток, през който минават 20% от всички доставки на петрол.

Въпреки това, някои остават надеждата, че Иран може да постигне разведряване със САЩ, както наскоро направи със Саудитска Арабия.

„Мечтая върховният лидер да позволи разговори и по-добри отношения със САЩ, “, каза Мохсен, 29, продавач в магазин за мебели в северен Техеран. „Той позволи възстановяването на връзките със Саудитска Арабия. Той може да позволи същото и за САЩ.“

___

Gambrell съобщи от Дубай, Обединени арабски емирства.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР