Бивш силен представител на Централноафриканската република, обвинен в престъпления срещу човечеството

...
Подкрепен от ООН съд в Централноафриканската република заяви, че е
Коментари Харесай

Подкрепен от ООН съд в Централноафриканската република заяви, че е обвинил бившия лидер на бунтовниците Абдулай Хисен в престъпления срещу човечеството и военни престъпления в четвъртък.

Една от най-бедните страни в света, ЦАР беше потопена в кървав сектантски конфликт, след като бунтовниците Селека, коалиция от въоръжени групировки, съставени главно от мюсюлмани, отстраниха президента Франсоа Бозизе в началото на 2013 г.

Специалният наказателен съд (СНС) разглежда дела за военни престъпления и престъпления срещу човечеството от 2003 г.

Хисен, бивш военен началник на фракцията на FPRC от бившия бунт на Селека, е бил задържан, след като беше арестуван в понеделник, каза източник от ВКС, пожелал анонимност.

През 2022 г. той обяви оттеглянето си от въоръженото движение по време на разговори за помирение, инициирани от президента Фостен-Арчандж Туадера.

Съдът каза, че е обвинил Хисен в „няколко престъпления срещу човечеството и военни престъпления, извършени на територията на Централноафриканската република (ЦАР) през 2017 г., в качеството му на лидер“ на FRPC.

От 2017 г. той е изправен пред санкции на ООН за участието си в „действия, които подкопават мира, стабилността или сигурността на ЦАР“.

Той също беше изправен пред санкции за „атаки срещу мисии на ООН или международни присъствия за сигурност, включително MINUSCA, мисиите на Европейския съюз и френските операции, които ги подкрепят“, казаха от ООН.

Той също така посочи връзките на лидера на FRPC с бивш лидер на бунтовническата група Максим Моком.

Въоръжените групировки на Моком, които се наричаха „анти-Балака“ – което означава „анти-мачете“ – бяха формирани в отговор на превземането на столицата Банги от Селека.

Той е изправен пред 20 точки за военни престъпления и престъпления срещу човечеството за зверства, извършени срещу цивилни мюсюлмани в ЦАР, бивша френска колония, от неговите самопровъзгласили се милиции за самоотбрана през 2013 и 2014 г.

Обвиненията срещу Моком, повдигнати пред Международния наказателен съд, включват ръководене на атаки срещу цивилни, убийства, изнасилвания, ограбване и унищожаване на имущество, както и атаки срещу религиозни сгради, включително джамии.

Източник: AFP
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР