Подкрепата за Украйна във войната, която Русия води, е защита

...
Подкрепата за Украйна във войната, която Русия води, е защита
Коментари Харесай

Денков към Зеленски: Подкрепата за Украйна е защита от Русия за нас самите

Подкрепата за Украйна във войната, която Русия води, е отбрана и за България. София ще продължи да поддържа Киев политически, военно, дипломатически съгласно опциите си. Това са част от поръчките, дадени от българския министър председател акад. Николай Денков в украинската столица пред президента Володимир Зеленски по време на взаимна конференция.

" Повече от 700 дни сме очевидци на героизма на украинския народ, който се бори както за своята независимост, по този начин и за мира в Европа и у нас, за отбрана на благоденствието, което сме постигнали. Затова българското държавно управление и парламентарно болшинство работят праволинейно за обезпечаването на оптималната по опциите ни политическа, военна, дипломатическа, филантропична и материална поддръжка за Украйна ", акцентира Денков, който дойде в Киев по-рано в понеделник, дружно с държавна делегация.

Българският министър-председател и украинският президент се срещнаха в Маринския замък в Киев, където са разискали евентуалните благоприятни условия за съдействие в енергетиката и отбранителното произвеждане.

" Продължаващата пълномащабна война е война против Европа и целия либерален свят. Вече е очевидно, че задачите на Путин се простират и отвън рамките на Украйна. Амбициите на съветската експанзия са директна опасност за националната сигурност на България, поддръжката на Украйна е отбрана за самите нас ", съобщи още Денков.

Пред Зеленски той акцентира, че българското държавно управление и парламентарното болшинство работят праволинейно за обезпечаването на оптималната по опциите ни политическа, военна, дипломатическа, филантропична и материална поддръжка за Украйна.

От думите му стана ясно още, че България разисква сключване на двустранно съглашение за сигурност, само че първо би трябвало да има утвърждение на Народното събрание.



От своя страна Володимир Зеленски съобщи, че цени поддръжката на България по пътя на евроинтеграцията на Украйна.

„ Много ценим това, че България е с нас. Днес се срещаме в необикновен ден. В този ден украинците си напомнят събитията от 2014 година – окупацията на нашия полуостров от Русия и началото на съпротивата против съветските нарушители. За тези години обстановката в Крим и в целия район се е трансформирала доста. Това е бил един от най-безопасните и перспективни райони в света, само че съветската експанзия трансформира този район в един от най-горещите “, съобщи украинският президент.

На 26 февруари 2014 година Москва нелегално анексира Крим и постави началото на непрекъсната експанзия на Русия против Украйна и отвори пътя към пълномащабната си инвазия, почнала на 24 февруари 2022 година

Today, I met with Bulgarian Prime Minister Nikolai Denkov for, as always, fruitful and practical talks.

I appreciate Bulgaria`s support for our efforts to expand trade flows and restore normal shipping in the Black Sea and Danube regions. It is critical that we maintain normal…
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa)
Това е първата аудиенция на български министър председател в Киев след април 2022 година Българската делегация включва трима министри - Атанас Славов (правосъдие), Юлиан Попов (околна среда) и Румен Радев (енергетика) - и двама зам.-министри - на защитата и вътрешните работи.

Посещението в Украйна става на фона на вътрешнополитическите проблеми в кабинета към позицията на ГЕРБ против военния министър Тодор Тагарев и забавеното изпращане на БТР-и с отпаднала нужда от активите на Министерство на вътрешните работи към Киев.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР