Подкрепата за разкъсваната от войната Украйна ще бъде водеща тема

...
Подкрепата за разкъсваната от войната Украйна ще бъде водеща тема
Коментари Харесай

Темите на Г-7: Разкъсваната от война Украйна, несигурността в банковия сектор, опасенията за неплатежоспособност на САЩ

Подкрепата за разкъсваната от войната Украйна ще бъде водеща тематика в дневния ред на финансовите договаряния на Г-7, които стартират през днешния ден, само че министрите и шефовете на централните банки ще обсъдят и други въпроси - от несигурността в банковия бранш до опасенията за несъстоятелност на Съединени американски щати.

Тридневната среща на Групата на седемте развити страни се организира в миг, когато международната стопанска система към момента не е постоянна след години на пандемични проблеми, усложнени от нахлуването на Русия в Украйна.

Затова диалозите в крайбрежния град Ниигата в Централна Япония са късмет да се очертае визия за финансова непоклатимост преди водачите на Г-7 да се съберат идващия уикенд в Хирошима.

Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън дойде под сянката на безизходицата на Вашингтон във връзка с лимита на дълга, като в четвъртък предизвести, че неизпълнението на отговорностите рискува " злополука " и даже политическото говорене по въпроса може да наложи " съществени стопански разноски ".

В тирада, произнесена при откриването на събитието, тя прикани за използване на ръководените от Съединени американски щати наказания и други стопански ограничения, наложени на Москва.

" Тази година съществена част от нашата тактика е да предприемем по-нататъшни дейности за спиране на опитите на Русия да избегне нашите наказания ", сподели тя.

Това включва " идентифициране и закриване на съответни канали, употребявани от Русия за съоръжение и финансиране на нейната войска ", както и оказване на напън върху компании и юрисдикции, които улесняват заобикалянето на глобите, добави Йелън.

Когато финансовите министри от Г-7 се срещнаха през април във Вашингтон, те приветстваха утвърждението на МВФ за финансиране на Киев в размер на 15,6 милиарда $, потвърдиха глобите против Москва и дадоха обещание " по-нататъшни дейности при нужда ".

Нямаше публични индикации, че по време на диалозите тази седмица ще бъдат контрактувани нови ограничения, само че вратата е отворена, сподели Джон Киртън, шеф на изследователската група на Г-7 в университета в Торонто.

Новите дейности биха могли да се съсредоточат върху " усилване на заобикалянето на глобите... като се стартира от Китай ", сподели той пред Агенция Франс Прес преди диалозите в Ниигата, към които на процедура ще се причисли и украинският министър на финансите Сергей Марченко.

Представители на Европейски Съюз към този момент разискват прекъсването на износа на чувствителни технологии за осем китайски компании поради съмнения, че ги продават на Русия.

Г-7 може също по този начин да се опита да спре танкерите да продават скрито съветски нефт в нарушаване на тавана на цените на петрола на групата или да разшири възбраните за експорт, сподели Киртън.

Банкова непоклатимост

По-силните вериги за доставки, регулирането на криптовалутите и финансирането на битката с изменението на климата също ще бъдат тематики за диалог на министрите, шефовете на централните банки и ръководителите на МВФ, Организацията за икономическо сътрудничество и раз и Световната банка.

Японският министър на финансите Шуничи Сузуки тази седмица също акцентира нуждата от зоркост в банковия бранш, който евентуално ще има огромно значение в полемиките.

От началото на март три районни банки в Съединени американски щати се сринаха, което провокира суматоха измежду клиентите и разтърсвания в акциите на междинните по мярка институции.

В Ниигата " членовете на Г-7 могат да се спогодят за мощно, единно обръщение, с цел да успокоят и убедят клиентите и контрагентите да спрат офанзивите си " против такива кредитори, съобщи Киртън.

Европейските членове на Г-7 и Съединени американски щати обаче може да не са съгласни с нуждата от контролиране на всеобщите изтегляния на пари от цифрови банки, предизвести той.

В изявление за японския бизнес всекидневник Nikkei президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард към този момент настоя, че " надзорът би трябвало да бъде натоварен и допустимо най-подробен ", с цел да се сведат рисковете до най-малко.

Ще има разминаване и във връзка с паричната политика, като Япония остава твърдо решена да поддържа ултраниски лихвени проценти, даже когато множеството огромни централни банки покачиха своите, с цел да се оправят с инфлацията през последните месеци.

Очаква се блокът, който включва Япония, Съединени американски щати, Германия, Англия, Франция, Канада, Италия и Европейския съюз, да разиска вложенията в инфраструктура в по-слабо развитите страни.

Япония се стреми да употребява тазгодишната среща на Г-7 за контакти с страни отвън групата и финансовите министри на Индия, Индонезия и Бразилия ще се причислят към диалозите в Ниигата, дружно с министрите на Южна Корея и Сингапур.

Тези контакти се считат за основни за повлияване на интернационалното мнение както за Русия, по този начин и за Китай, който финансира инфраструктурата по целия свят посредством голямата си самодейност " Един пояс, веднъж ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР