Подкрепата ще бъде насочена за микро-, малките и средни компании

...
Подкрепата ще бъде насочена за микро-, малките и средни компании
Коментари Харесай

Министерството на иновациите и растежа обяви 7 процедури за над 1 млрд. лв. в първите 6 месеца на 2023г.

Подкрепата ще бъде ориентирана за микро-, дребните и междинни компании в страната ще е по три посоки – Плана за възобновяване и резистентност (НПВУ), новата стратегия конкурентоспособност (ПКИП) и новата стратегия за научни проучвания, нововъведения и цифровизация (ПНИИДИТ), съобщиха от пресцентъра на Министерство на нововъведенията и растежа.

 

По НПВУ ще започват общо 4 процедури за 711 млн. лева до март - април. В края на януари - началото на февруари 2023 година ще бъде отворена мярка за " ВЕИ и акумулатори за локално предпазване на сила “ с бюджет от 200 млн. лева Тя е за създаване на фотоволтаични системи и акумулатори за локално предпазване на сила за лични потребности. Втората мярка ще е за развойни действия и интелектуална благосъстоятелност за близо 120 млн. лева Общественото разискване по нея завърши на 2 декември и тя ще бъде отворена за кандидатстване през януари от компании, получили " Печат за високи достижения “ от Европейска комисия, за които финансирането в предходния програмен интервал не е стигнало.

 

До края на февруари се чака да започва и Програмата за обществена поддръжка за развиването на индустриални региони и паркове за привличане на вложения ( " AttractInvestBG “). Общият размер на безвъзмездната финансова помощ възлиза на 212,5 млн. лева Максималният размер на безплатно финансиране за самостоятелен план е до 40 млн. лева Средствата ще са за изцяло или отчасти създаване на инфраструктура в индустриалните зони и паркове. Инфраструктурата може да бъде техническа (довеждаща и вътрешна), екологична (зарядни станции на слънчеви акумулатори за електромобили) и новаторска (научноизследователска).

 

Четвъртата процедура, която ще започва до края на март по Плана през МИР ще бъде за Кръгова стопанска система с бюджет от 180 млн. лева По нея с изключение на дребни и междинни компании ще могат да аплайват и огромни предприятия от бранша на преработващата индустрия.

 

По структурните фондове ще започват общо 3 ограничения в поддръжка на бизнеса. Първата процедура ще е по новата програмата за конкурентоспособност и нововъведения в предприятията (ПКИП) 2021 – 2027г. и ще бъде отворена още през месец март. Тя ще бъде за " Разработване на нововъведения в дребни и междинни предприятия за 127 млн. лева През април се чака да започва и втората мярка по ПКИП за Внедряване на нововъведения в МСП за над 293 млн. лева

 

През месец март ще може да се кандидатства и по първата мярка от новата за България Програмата за научни проучвания, нововъведения и цифровизация (ПНИИДИТ) 2021-2027г. - първата в историята на страната, която ще финансира внедряването на научни разработки в бизнеса. Процедурата ще бъде за създаване на национална мрежа от 12 цифрови и иновационни хъбове с бюджет от 140 мл. лева

 

Напомняме, че за рекордно къс период бяха утвърдени и двете европрограми към МИР. Програма " Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ (ПКИП) 2021-2027 година с бюджет 3 милиарда лева бе изпратена в Брюксел на 16 август и утвърдена от Европейската комисия на 3 октомври и Програма " Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ 2021-2027 година (ПНИИДИТ) с бюджет от 2,14 милиарда лева – изпратена на 26 октомври и утвърдена на 5 декември. Само по двете нови стратегии дружно (ПКИП и ПНИИДИТ) МИР ще ръководи общо над 5 милиарда лева за интервала 2021-2027г.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР