Подкрепа за МСП и дружества със средна пазарна капитализация, за

...
Подкрепа за МСП и дружества със средна пазарна капитализация, за
Коментари Харесай

Групата на ЕИБ предостави 443 милиона евро на българската икономика през 2020

Подкрепа за МСП и сдружения със междинна пазарна капитализация, за градско развиване и за консултантски услуги От поддръжката са се възползвали 4 000 сдружения, а 81 000 работни места са получили поддръжка ЕИФ отбелязва десетгодишен връх, като активизира 1,8 милиарда евро за МСП в България.
През 2020 година Групата на Европейската капиталова банка (Група на ЕИБ), която включва Европейската капиталова банка (ЕИБ) и Европейския капиталов фонд (ЕИФ), даде заеми, гаранции и задължения за дялово присъединяване на стойност 443 млн. евро за разнообразни планове в България. Това съставлява растеж от 23% общо за финансовите действия по отношение на 2019 година

През 2020 година отпуснатите от Европейска инвестиционна банка заеми в България възлизат на 115 млн. евро. ЕИФ задели съвсем 328 млн. евро за нови линии за дребни и междинни предприятия (МСП), като се чака да бъде мобилизирана сума от 1,8 милиарда евро за МСП в България, по-голямата част от която ще поддържа тези от тях, които изпитват компликации поради пандемията от КОВИД-19.

Лиляна Павлова, вицепрезидент на Европейска инвестиционна банка означи: “2020 година ни сервира огромни провокации. Пандемията от КОВИД-19 породи невиждана световна криза” . “На този декор, аз съм горда, че Групата на Европейска инвестиционна банка усили финансирането в страната, по-конкретно за МСП. Финансовата поддръжка от наша страна спомага за възстановяване живота на хората и играе значима роля за поощряване на икономическото развиване на България по време на пандемията. Бих желала да благодаря на всички наши сътрудници и да ги уверя, че ние оставаме в подготвеност за оказване на поддръжка на МСП, районното доближаване, дейностите в региона на климата и градското развиване за основаване на претовареност и разцвет в цялата страна.”

Маринела Петрова, заместник-министър на финансите на Република България разяснява: “Високо оценяваме дейната роля на банката в реализирането на стратегическите цели и цели на Европейска комисия и на страните членки, свързани с климата и готовността й да подкрепя страните членки при реализирането на прехода към индиферентност във връзка с климата. За да се употребяват сполучливо предоставените от Европейска комисия и Европейска инвестиционна банка финансови благоприятни условия, е от значително значение да бъдат разпознати съответните капиталови потребности и да бъдат готови качествени планове. Със своя опит и експертиза във финансирането на вложения в региона на инфраструктурата, нововъведенията, климата и околна среда, банката може да подкрепи доста този развой и да способства за сполучливия преход на България към въглеродна индиферентност. ”

По време на виртуална конференция, Маринела Петрова, зам.-министър на финансите на Република България и член на Съвета на шефовете на Европейска инвестиционна банка и Лиляна Павлова, вицепрезидент на Европейска инвестиционна банка показаха резултатите от финансирането, отпуснато от Групата на Европейска инвестиционна банка в България и разискаха стратегическите вероятности на Банката на Европейски Съюз за идната година. В допълнение, вицепрезидентът Павлова направи обзор на главните действия на Групата на Европейска инвестиционна банка за 2020 година, в това число на пандемията от КОВИД-19 и основната роля на организацията в битката с неподходящите промени.

След конференцията се организира виртуална конференция, проведена от икономическия отдел на Европейска инвестиционна банка, на която бяха показани резултатите за България от годишното изследване на Европейска инвестиционна банка по отношение на вложенията. Проучването включва неповторима информация за корпоративната капиталова обстановка в Европейския съюз.

установи, че в България пандемията има съществено отражение върху фирмените тактики за вложения. Почти половината от сдруженията са били принудени да влагат по-малко от плануваното (46%), а вложилите повече са единици (7%). Реакцията на българските сдружения на пандемията подхожда на междинните стойности за Европейски Съюз (45%). Една четвърт от сдруженията регистрират растеж в използването на цифрови технологии (25%) спрямо половината от сдруженията в Европейски Съюз (50%). Една четвърт от сдруженията чакат трайно понижаване на заетостта (25 %) като дълготрайно разследване от КОВИД-19, което е сходно на междинните стойности за Европейски Съюз (21 %). Освен това, съвсем две-трети (63%) от сдруженията в България не разполагат с капиталови проекти за справяне с въздействието от изменението на климата, което е доста над междинното за Европейски Съюз (35%).
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР