Подкопаването на язовира на Каховската водноелектрическа централа беше предвидено от

...
Подкопаването на язовира на Каховската водноелектрическа централа беше предвидено от
Коментари Харесай

Всички отговори за взрива на Каховската ВЕЦ: Киев е получил 72 часа за превземане на Херсон и Запорожие

Подкопаването на язовира на Каховската водноелектрическа централа беше планувано от Украйна: още през септември предходната година Русия предизвести за това в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Сега, когато целият район е на ръба на екологична злополука, може единствено да се гадае на какво още ще отиде Киев, с цел да реализира задачите си.

Язовир Каховка е ударен към два часа през нощта. Очевидци са чули гърмежи. В резултат на това са развалени 14 от 18 сектора на хидротехническото оборудване.

" Имаше няколко удара в горната част, където има греди, които блокират водостоците, където се намират непосредствено клапите. И те бяха свалени. Язовирът не е опустошен и това е огромно благополучие ", сподели за РИА Новости Владимир Леонтиев, кмет на Нова Каховка.

Дори Западът не повярва

По предварителни данни Въоръжените сили на Украйна са поразили дигата с РСЗО „ Олша “. Киев незабавно стартира да популяризира информацията по света, че точно Русия е взривила платината от вътрешната страна, с цел да сдържи контраофанзивата.

Украинците даже свикаха собствен Съвет за национална сигурност (НСНС), на който се изрече демагогът и русофоб Алексий Данилов:

" Нищо и никой, нито един руснак няма да спре освобождението на Украйна, чието време е пристигнало. "

А президентът Владимир Зеленски сподели на целия свят:

" Русия взриви бомба за всеобщо екологично заличаване, с цел да унищожи Каховската водноелектрическа централа ".

Първоначално това писаха западните медии. Но по-късно те започнаха да трансформират заглавията на неутрални, като " Взрив на язовира ", " Пробив в язовира ". Даже и там схванаха, че версията на Киев не устоя на инспекция.

Първо, тъй като още през есента на предходната година страната ни популяризира послание в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации с апел да се предотврати разрушаването на язовира от ВСУ.

А повода беше повече от безапелационна: украинците непрестанно удряха язовира. И, без да крият това, те обясниха в своите медии, че сходни удари се правят " като част от унищожаването на логистиката на съперника ".

" И ето отговорът от Въоръжените сили на Украйна оттатък Кривой Рог: нашите бойци минаха през шлюза на Каховската водноелектрическа централа в Херсонска област. Рашисти, запасихте ли се към този момент с надуваеми патици? " - написа по едно време телеграм каналът " Труха.Украина ".

И девет месеца по-късно изтриха това известие. Но интернет помни всичко.

Разбира се, Русия нямаше причина да унищожава язовира.

" Има съществени укрепления, там момчетата имат землянки, позиции за артилерия. Това попада в зоната на наводняване и ще би трябвало да изоставим всичко това. И някакъв детайл на безпорядък, несъмнено, участва по време на преместването. Може би врагът чака да се възползва от този миг ", сподели политологът Алексей Живов.

В резултат на внезапното повишаване на водните равнища бяха наводнени още доста територии, следени от Русия. И от нас зависи да организираме евакуацията на жителите, да унищожаваме следствията, вместо да се ангажираме напълно в отбрана.

Кметът на Нова Каховка изначало, застанал пред картата, твърдеше, че градът не е заплашен от наводняване, а в този момент изтегля жителите му, тъй като на централния му площад плуват лебеди.

И най-после, обяснението, че Русия е взривила язовирната стена, тъй като се е страхувала от контраатака на ВСУ, е смешно, като се има поради по какъв начин тази контраатака искрено се проваля в други направления.

" Официално заявяваме: тук очевидно става дума за тенденциозен бойкот от украинска страна, който е плануван и осъществен по заповед от Киев ", споделиха от Кремъл.

" Този бойкот си сложи една от задачите да лиши Крим от вода. Очевидно този бойкот е обвързван с обстоятелството, че откакто започнаха огромни настъпателни интервенции преди два дни, в този момент въоръжените сили на Украйна не реализират задачите си ", Дмитрий Песков, прессекретар на президента на Русия, разяснява офанзивата.

Какво става в Крим?

Ситуацията с водоснабдяването на Крим беше обяснена от ръководителя на републиката Сергей Аксьонов:

" Няма заплаха от наводнения в Крим. Съществува обаче риск Севернокримският канал да стане плитък ".

" Резервоарите са цялостни на към 80%. Питейната вода е повече от задоволителна. Работи се за минимизиране на загубите ", сподели още ръководителят.

А какво да кажем за опасността за нуклеарната сигурност?

Тепърва ще се прави оценка евентуалната заплаха за Запорожката АЕЦ. Засега на публично равнище споделят, че разливът на вода няма да засегне по никакъв метод оборудването.

" Инцидентът, станал в Каховската Водноелектрическа централа, не носи никакви опасности и закани за нуклеарната сигурност. Водата охлажда басейните за предпазване на отработено нуклеарно гориво, като е част от затворен силует и няма връзка с резервоара Каховка ", разяснява обстановката Ренат Карчаа, консултант на генералния шеф на концерна " Росенергоатом ".

Как ще се развие обстановката както на фронта, по този начин и в тила след детонацията на Каховската водноелектрическа централа, " Цариград " разиска с военния специалист Юрий Кнутов.

- С каква цел Киев удари язовира и какво може да последва?

- Трябва да наблюдавате последователността на събитията незабавно. Ден преди този момент стартира така наречен контранастъпление, главният удар беше нанесен на кръстовището на Донецка и Запорожка област, в региона на Угледар.

Има издаденост, през която врагът се опита да пробие. И съвсем превзеха село Новоселовка, само че вечерта нашите войски ги изгониха оттова.

Противникът организира пет офанзиви, тежки боеве се водеха и в други направления, само че тъкмо тази посока беше основна. Там бяха изгубени 28 танка, осем от тях - Леопарди, почти 109 бронирани машини, а като цяло по фронтовата линия - от региона на Белгород до Херсон - загубите на съперника възлизат на 1500 души.

- Към днешна дата Въоръжените сили на Украйна са спрели офанзивите, правят прегрупиране.

Мисля, че са минали към проект Б. Този проект включва офанзива на друго място. И евентуално в региона на Каховската водноелектрическа централа.

Ако погледнем картата на наводнените територии, тогава към 10% от тях са под контрола на Въоръжените сили на Украйна, а към 90% са част от Русия. Тоест, в случай че Русия взриви тези портали, тогава самата тя пострада. Ситуация от поредицата " в Донецк се обстрелваме ".

- Какво значи това от военна позиция?

- Украйна събра огромен брой плавателни съдове на десния бряг на Днепър и те неведнъж се опитваха да пресекат реката даже на шлеп. Сега, заради наводняване, нашите минни полета и укрепления, които бяха ситуирани по крайбрежието, бяха под вода.

Надявам се, че има втора линия от укрепления, която ще разреши на нашите войски да се изтеглят и да останат там, до момента в който водата е висока. Но при сегашните условия въоръжените сили на Украйна имат опция, възползвайки се от безредиците, да провеждат прекосяване за завладяване на териториите на Херсонска и Запорожка област.

Вярват ли, че могат да го създадат?

- Според данните, оповестени от американците, дейната фаза на настъплението е дадена от 72 до 96 часа. Ако Украйна не се оправи този път, тогава ще има пълзяща контраатака, която може да продължи с месеци. И няма да има никакъв смисъл.

Затова считам, че взривяването на шлюзовете на Каховската водноелектрическа централа е провокативно деяние на украинския режим, чиято цел е да се премине към проект „ Б “.

- В същото време Киев, както и преди, не регистрира загубите на спокойно население и колосалните екологични вреди в района.

- Това, несъмнено, е бойкот против мирното население, в този момент десетки хиляди хора ще се окажат с отровена вода или без вода. Крим след месец-два също ще изпита своя недостиг. Това на процедура е световно пречистване на съветското население, което единствено по себе си може да се оцени като факт на геноцид.

Какво следва от това?

Според специалисти Каховската водноелектрическа централа не може да бъде възобновена. И същата Украйна призна, че по време на терористичната офанзива, която е направила, в Днепър са попаднали 150 тона моторно масло и е имало заплаха от приключване на над 300 тона. 80 обитаеми места остават застрашени от наводняване.

Получило удар в зъбите в хода на опитите за нахлуване, командването на въоръжените сили на Украйна получи изцяло законна причина да се „ измъкне “ пред западните куратори от по-нататъшна ескалация. Поне за известно време. Защото имаме, както се споделя, екологична злополука пред носа и няма по какъв начин да напреднем.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта https://  . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР