Подхранваните от изменението на климата горски пожари струват на икономиката

...
Подхранваните от изменението на климата горски пожари струват на икономиката
Коментари Харесай

Горските пожари в САЩ струват до 893 милиарда долара годишно със сериозен удар върху стойността на недвижимите имоти, показва доклад на Конгреса

Подхранваните от изменението на климата горски пожари костват на стопанската система на Съединени американски щати сред 394 милиарда до 893 милиарда $ годишно, сочи нов отчет на Конгреса – шокираща цифра, която е повече от два пъти по-висока от изчислената в предходни държавни отчети.

Новият отчет на Съвместния стопански комитет, управляван от сенатора от Демократическата партия Мартин Хайнрих от Ню Мексико, изследва необятен набор от разноски отвън непосредствените вреди от горски пожар, в това число влияние върху цената на недвижимите имоти; преждевременна гибел и опасности за здравето от пушек от горски пожари; закани за водосбори; и загуба на приходи. Докладът беше споделен първо с CNN.

Диапазонът, открит от комитета на Хайнрих, който беше поправен по отношение на инфлацията, е доста по-висок от отчет на администрацията на Тръмп, който изследва по-малко въздействия и откри, че годишните разноски за горски пожари са сред 87,4 и 427,8 милиарда $.

„ Главните цифри са плашещи “, сподели Хайнрих пред CNN. „ Дори в случай че живеете някъде, където горските пожари в никакъв случай не са били проблем, това са цифри, които са задоволително огромни, с цел да бъдат редовно проблематични за стопанската система. “

Началникът на батальона на Cal Fire на разследващата стратегия Скот Слъмпф следи всички аномалии, разпознати от AI, с цел да удостовери дали това е пушек от горски пожар или нещо друго. Ръководителят на батальона на Cal Fire на разследващата стратегия Скот Слъмпф следи всички аномалии, разпознати от AI, с цел да удостовери дали това е пушек от горски пожар или нещо друго. Стефани Елам/CNN

Хайнрих сподели, че той и неговият екип желаят да прегледат каскадните стопански разноски от горските пожари – в това число резултатите, които не престават дълго след потушаването на пожара – и да обосноват за какво законодателите и чиновниците би трябвало да харчат пари самодейно за ограничения за резистентност.

„ Винаги е имало тази рамка от някои политици, че не можем да си позволим да създадем нищо против изменението на климата “, сподели Хайнрих. „ И действителността е, че действителните разноски за нашата стопанска система са да не вършим нищо по въпроса и да оставим това да докара до още по-лош резултат в бъдеще. “

Намалената стойност на недвижимите парцели в Съединени американски щати е най-голямата част от общите разноски. Докладът пресмята, че недвижимите парцели са потърпевши от 67,5 до 337,5 милиарда $ годишно заради горски пожари. За съпоставяне, отчетът прави оценка застрахователните изплащания за вреди от горски пожар на 14,8 милиарда $ годишно, а годишната награда се усилва с към 1,6 милиарда $.

Но цифрите също са несигурни, защото въздействието върху пазарите на недвижими парцели занапред стартира да се схваща, сподели външен специалист.

„ Там има доста неустановеност, това е почтено “, сподели Ед Кърнс, основен чиновник по данни за фондация First Street с нестопанска цел, който не е взел участие в отчета. „ Все още се развива, до момента в който приказваме, тъй като застрахователната промишленост просто прави тези корекции. Какви ще бъдат те в последна сметка, към момента не сме сигурни какъв брой огромни. “

Пожарникарите се пробват да овладеят назад изгаряне, до момента в който пожарът на Кар продължава да се популяризира към градовете Дъглас Сити и Луистън покрай Рединг, Калифорния на 31 юли 2018 г. Пожарникарите се пробват да овладеят назад изгаряне, до момента в който пожарът на Кар продължава да се популяризира към градовете Дъглас Сити и Луистън покрай Рединг, Калифорния, на 31 юли 2018 година Марк Ралстън/AFP/Getty Images

Експерти по бедствия предизвестяват, че Съединени американски щати са на прага на по-големи стопански последствия от горските пожари и недвижимите парцели. В застрашената от пожари Калифорния цените на жилищните застраховки порастват до небесата и няколко застрахователи са спрели да пишат нови полици, като се базират на по-разрушителни пожари.

Има също доказателства, че зараждащата застрахователна рецесия към този момент оказва въздействие върху цените на жилищата, сподели Дейвид Джоунс, някогашен комисар по застраховането в Калифорния и шеф на Инициативата за климатични опасности в Центъра за право, сила и околна среда на UC Berkeley.

Собствениците на жилища, които е трябвало да поемат по-висока застрахователна награда, може да имат по-трудно време да продадат дома си. Купувачите на жилища също би трябвало да включат по-високи награди в месечните си заплащания, намалявайки количеството жилище, което могат да си разрешат – в случай че приемем, че въобще могат да получат лавица.

„ Разумно е, че в случай че сте покупател на жилище, ще зададете въпроса, какво ще ми коства да обезпечавам това място и мога ли да получа застраховка? “ Джоунс сподели пред CNN в скорошно изявление. Ако отговорът е, че застраховката е в действителност скъпа и сложна за приемане, добави той, „ тогава купувачите на жилища споделят: „ Няма да заплащам толкоз доста за тази къща, тъй като просто не коства толкоз “.

Кърнс се съгласи, като сподели, че федерално подкрепяните ипотечни колоси Fannie Mae и Freddie Mac стартират да виждат, че някои застрахователни компании в Калифорния отстраняват противопожарното покритие от полиците си или не издават нови полици.

Пожарникар гаси горещи точки в къща на Коронадо Пойнт в Лагуна Нигел, Калифорния, в четвъртък, 12 май 2022 година Крайбрежният пожар унищожи 20 къщи, откакто стартира в сряда, 11 май, в каньона Алисо Уудс. Пожарникар гаси горещи точки в къща на Coronado Pointe в Лагуна Нигел, Калифорния, в четвъртък, 12 май 2022 година Крайбрежният пожар унищожи 20 къщи, откакто стартира в сряда, 11 май, в каньона Aliso Woods. Paul Bersebach/MediaNews Group/Orange County Register/Getty Images

„ Просто не беше на техния радар; наводненията бяха главният мотор на неизпълнението “, сподели Кърнс. „ Fannie и Freddie в този момент трансформираха мелодията си, откакто застрахователите се разделят. “

Докладът на Конгреса също по този начин преглежда въздействието, което горските пожари могат да имат върху питейната вода – нещо, което не е измерено в предходния федерален отчет, само че проблем, който става още по-критичен, защото Западът е изправен пред по-сухо бъдеще. През последните години горски пожари заразиха околните потоци и реки, които доставят вода на общностите – оставяйки някои от опасността да останат без питейна вода.

Докато голям горски пожар изпепели северното Ню Мексико предходната година, оставените шлакова пепел и овъглена почва се плъзнаха в река Галинас – застрашавайки доставките на питейна вода за град Лас Вегас, Ню Мексико. Гледайки останалата единствено седмици прясна вода, преди да намерят спомагателни ресурси, градските управляващи се надяваха на федерална безплатна помощ за осъвременена система за филтриране на вода, която да филтрира дребни частици замърсяване и да направи водата безвредна за пиянство.

Хайнрих сподели, че разноските за водосбора, които докладът откри, са „ доста обилни “.

„ Общности като Мора и Лас Вегас, които трябваше да измислят по какъв начин да обезпечат чиста питейна вода на своите гласоподаватели след пожара, разбирате какъв брой скъпа е чистата вода в реалност и какъв брой зависи от инфраструктурата “, сподели Хайнрих.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР