Подхранвана от Русия дезинформация обвинява Украйна вече и в притежаване

...
Подхранвана от Русия дезинформация обвинява Украйна вече и в притежаване
Коментари Харесай

Руска дезинформация: САЩ доставили на Украйна химическо оръжие

Подхранвана от Русия дезинформация упреква Украйна към този момент и в владение на химическо оръжие, споделиха специалисти от Съвета на Европейски Съюз.

Това е част от разказа, който съгласно тях се употребява за оправдаване на бъдещи военни дейности на Кремъл против някогашната руска република.

Такова известие популяризира преди месец РИА Новости. Според организацията контейтери с химическо оръжие били доставени от Съединени американски щати и трансферирани покрай границата със самопровъзгласилата се Донецка национална република (ДНР).

Балтийските страни и Полша са най-засегнатите в Източна Европа и към тях най-силно е ориентирана съветската дезинформация, разясниха източниците в отговор на въпрос на Клуб Z. Но допълниха, че това не значи, че тези страни са най-уязвими.

В България също работят прокремълски медии като добре известната „ Нюзфронт “, която има издание и на български език, акцентираха специалистите. От април 2021 година тази медия е в санкционния лист на Съединени американски щати.

„ По принцип заобикаляме да вършим някакво класиране съгласно уязвимостта. Виждаме накърнимост в обществото на всички места. Има съответствие сред медийната система и метода, по който са се развили самостоятелните гласове в това общество. Това е един от индикаторите. Страните, където медиите са по-независими, са по-малко уязвими “, разясниха нашите събеседници.

Една от тактиките на съветската хибридна война са стратегически разкази, съдържащи някакво зрънце истина, считат специалисти в Брюксел. Тези разкази могат да бъдат групирани в два блока, което е станало напълно отчетливо през последните две седмици.
Мътене на водите
Тази тактичност е спорна и объркваща. Целта й е отклонение от характерни обстоятелства и обстановки като да вземем за пример кой е виновен за напрежението и скупчването на съветските войски в и по границата с Украйна. Тук са обрисувани ясно три разказа:

1. Украйна е слаба страна. Често за нея бива употребен англоезичният термин rogue state, т.е. незаконна страна. Тя няма цялостното право да съществува, тъй като принадлежи на културния кръг на Русия. По-важното обаче е, че Украйна е агресор, сътрудник на Запада и НАТО. Много постоянно това се комбинира с искания за историческо право на Русия върху тези територии;

2. Русия не е агресор, а жертва. Този разказ се комбинира с обрисуването на съветската войска като мощна мощ. Неизменно се акцентира нейното право да се самозащитава;

3. Агресорите са Европейски Съюз и Западът. Тези изказвания се съдържат и в публични изказвания на съветски представители и външното министерство в Москва, предават се рез многочислени уеб сайтове, тв канали и други
Потенциални оправдания за идващите стъпки
Това към този момент е следено към този момент през 2014 година, преди анексията на Крим. Изгражда се разказ в поддръжка на съветските дейности. Той съдържа 4 детайла:

1. Опасност от западна експанзия. НАТО въоръжава Украйна, популяризира фашисти и нацисти, заради което Русия би трябвало бързо да реагира;

2. Зверства на украинските управляващи, най-много в Донбас, Необходима е незабавна отбрана на съветското население там;

3. Западът организира военни интервенции под подправен байрак в Украйна. Те са под прикритие, с цел да бъде упрекната по-късно Русия;

4. Обвинения към управляващите в Украйна, че се готвят да употребяват химически оръжия.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР