Подхожда се некомпетентност, не се слушат експертите по ядрена енергетика.

...
Подхожда се некомпетентност, не се слушат експертите по ядрена енергетика.
Коментари Харесай

Проф. Янко Янев: На пазара на ядрено гориво може да се търси конкуренция

Подхожда се непросветеност, не се слушат специалистите по нуклеарна енергетика. На пазара на нуклеарно гориво може да се търси конкуренция, само че когато става въпрос за производството на самата горивна касета, тя може да бъде направено само от този, който е конструирал реактора. Това сподели Проф. Янко Янев - шеф на Виенския център за нуклеарна подготвеност, в предаването „ Говори в този момент " по Българска национална телевизия.

„ Фраматом " има лиценз от „ Росатом " за произвеждане на нуклеарни касети, „ Уестингхаус " пък създават тяхна лична такава, изясни той.

Отработеното нуклеарно гориво съгласно в този момент настоящия с „ Росатом " контракт е връщано за предпазване там. „ Ако ние сложим друго гориво, което е отвън този горивен цикъл, ние ще би трябвало да го съхраняваме такова, каквото е ", акцентира проф. Янев.

И на АЕЦ „ Козлодуй ", и на АЕЦ „ Белене " би трябвало да стартира строителството на нуклеарни мощности, безапелационен бе специалистът. „ Европа беше най-негативно настроената част от света към нуклеарната енергетика. Сега отношението е изрично изменено. Ако в този момент се вземе решение, са нужни седем-осем години, до момента в който бъде построен нов блок, който да замести в бъдеще съществуващите блокове на „ Козлодуй ", уточни проф. Янев.

Българска национална телевизия, „ Говори в този момент "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР