Подходящо е за хора с болест на Крон и улцерозен

...
Подходящо е за хора с болест на Крон и улцерозен
Коментари Харесай

Д-р Иван Лютаков, гастроентеролог: Ново изследване открива редки микроби в червата

Подходящо е за хора с болест на Крон и улцерозен колит
Засега не се заплаща от здравната каса

Ново проучване, което открива над 22 редки патогена в червата (вируси, бактерии, паразити), към този момент се ползва в Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. Мултиплексният фекален ПСР е с потвърден резултат при пациенти с хронична диария или такива с хронични възпалителни чревни болести (ХВЧЗ). 

Методът е изключително потребен при хора с болест на Крон и улцерозен колит (най-честите ХВЧЗ), които подлежат на скрининг преди началото на лекуване с биологична терапия. „ Причината е, че биологичната лекарства потискат имунитета при тези пациенти и е значимо преди започването им да няма никакви инфекции в организма, които биха намалили резултата от лекуването “, изяснява доктор Иван Лютаков, гастроентеролог в Клиниката по гастроентерология.

При пациенти с хронична диария уредът може за 2 часа да откри какъв е причинителят и да се стартира съответно лекуване. „ При нас постоянно идват хора с неизяснено заболяване, които са били прехвърляни от доктор на доктор, минали са през няколко колоноскопии, без да се откри източникът на болестта, а най-после се оказва, че казусът им е напълно явен и изцяло лечим с верния медикамент “, споделя доктор Лютаков.

Апаратът може да се употребява за проучване и на деца, защото е в положение доста бързо да открие ротавируси, норовируси, аденовируси, които са доста устойчиви, елементарно заразяват и могат да провокират съществени последствия. Подходящ е за тестване при остра диария и при възрастни.

Тестването става с фекална проба, а резултатите са доста по-надеждни от елементарните микробиологични проучвания, които са по-малко чувствителни и постоянно „ пропущат “ някои от по-редките причинители.

„ За страдание, към този момент проучването не се реимбурсира по здравна каса и е относително скъпо, само че се надявам, че колкото повече навлиза в практиката, толкоз повече ще пада цената му, както беше първоначално и с ПСР тестванията при ковид – счита младият гастроентеролог. - В момента преговаряме с компанията производител да включим още редки причинители, които пробата да улавя, като запазим същата цена. “
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР