Подходът спрямо фалшивите новини в социалните мрежи трябва да се

...
Подходът спрямо фалшивите новини в социалните мрежи трябва да се
Коментари Харесай

Мария Габриел призовава за общ европейски подход срещу фалшивите новини

" Подходът по отношение на подправените вести в обществените мрежи би трябвало да се трансформира от народен - в европейски. " Това съобщи българският еврокомисар по цифровата стопанска система и цифровото общество Мария Габриел в изявление за белгийския ежедневник L`Echo.

Габриел уточни, че напролет на актуалната 2018 година ще предложи да се построи обща тактика по отношение на феномена " подправени вести ". " Наша отговорност е да помогнем на " четвъртата власт " - публицистиката, която е стожер на демокрацията ", добавя еврокомисарят.

Според Габриел експертна група на високо ниво би трябвало да разпознава положителните практики за битка с подправените вести. Такива към този момент съществуват - " trusted flaggers " за непринудено сигнализиране на погрешно наличие в YouTube или така наречен " fact checkers " за инспекция на обстоятелствата. " От нас зависи да преценим каква добавена стойност може да внесе Европейски Съюз ", изясни Габриел.

Габриел заяви и че на 9 януари провежда среща в Брюксел с представители на 30 интернет платформи - от най-голямата до най-малката. Срещата ще е отдадена на противозаконното наличие онлайн. По думите на еврокомисаря на срещата ще се обсъдят на доброволните ограничения и постоянния разговор за битката с противозаконното наличие онлайн.

" От платформите пожелаваме бистрота, тъй че потребителят да е осведомен за това, което се дефинира като нелегално наличие. Второ - да сътрудничат с органите на полицията и правосъдните управляващи. И най-после - желаеме да дадем опция на жителите да подават сигнали ", разяснява Габриел. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР