Подготвят се промени в закона за Черномморското крайбрежие и закона

...
Подготвят се промени в закона за Черномморското крайбрежие и закона
Коментари Харесай

Валери Симеонов: Цялата концепция за концесии на плажа е тотално сбъркана

Подготвят се промени в закона за Черномморското крайбрежие и закона за туризма, с които да се отстрани опцията за слагане на преместваеми обекти на територията на националните курорти. Това сподели вицепремиерът Валери Симеонов. Това са естествени практики и бих споделил наложителни условия при прекосяването на територия в друга страна, тъй че аз не виждам в самото съществуване на такива условия някаква корупция. Така Симеонов разяснява изказването та Кати Пири, евродепутат от Холандия, докладчик за Турция и Източна Европа в Европарламента. Тя писа до Еврокомисията, че има корупция от страна на гранични служители на реда по отношение на жители на Европейски Съюз и турските гастербайтери, които са принуждавани да купуват винетни стикери за прекосяване през България, както и да си дезинфекцират колите при влизане в страната от Турция.

Предлагат се законови промени, които би трябвало да решат казуса с преместваемите обекти по курортите. Симеонов изясни, че има текстове в закона, които разрешават слагането на преместваеми обекти на плажа и има текстове от закона за устройството на територията, които разрешават слагането на преместваеми обекти в обитаемоте места. Според вицепремиера времето на тези преместваеми обекти е отминало. В момента положението на търговията, на предлагането на стоките е такова, че то действително в пъти препокрива търсенето. Необходимостта, персонално съгласно мен, е отпаднала от дълго време, счита той.

По негови думи позицията на целия туристически отрасъл е, че в националните туристически курорти не би трябвало да има преместваеми обекти нито на плажовете, нито на територията на самите обекти.

Най-отвратителното е, че всички тези обекти в действителност са едни корупционни покупко-продажби с въпросния концесионер или с въпросния притежател на торотоара или алеята където се поставят. Тотална възбрана е нужна, тъй като сега тези обекти освен, че закриват изобщо морето, което е най-голямото благосъстояние на нашите летни курорти. Всъщност Черномоските курорти са курорти, които оферират две неща - море и плаж. Това е комерсиалната стока, поради която идват чужденците,категоричен е вицепремиерът.

Барака с размери 3 на 4 метра се дава против избрани квоти за целия сезон за 15-20 хиляди лв., изясни Симеонов. За да продаваш джапанки, ти плащаш на концесионера на плажа 15 000 лв.. Той сподели, че това първо се позволява от закона. Това става с подписа на основния проектант на общината, а съгласуването става с Министерство на туризма.

Крайният резултат е подредени като китайска стена бараки, които скриват морето по цялата крайбрежна линия, безапелационен е Симеонов. Според вицепремиера цялата идея за концесии на плажа е тотално сбъркана. Той изясни, че България получава 8 милиона на година за всички плажове по Черноморието. По негово мнение концесионерите осъществят десетократно по-голяма облага.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР