Подготвяните промени в работата на свободния енергиен пазар сами по

...
Подготвяните промени в работата на свободния енергиен пазар сами по
Коментари Харесай

Богомил Манчев, председател на „Булатом“: Изваждането на допълнителни количества енергия може да доведе до изкуствено формиране на излишък на борсата


Подготвяните промени в работата на свободния енергиен пазар сами по себе ще обиден главно приходите на АЕЦ „ Козлодуй “, Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ и НЕК Направените оферти, свързани с енергийния пазар и в частност изваждането на спомагателни количества електрическа енергия на борсата би трябвало да бъдат „ деликатно прегледани и подредени “. Това разяснява пред 3eNews ръководителят на„ Булатом “ Богомил Манчев.

Според него измененията „ би трябвало да бъдат прегледани деликатно, тъй като някои от тях ще провокират сериозен проблем “,каза той като изрично отхвърли връзката с контролирания пазар. В случай, че не се обмислят деликатно, изкуствено ще се образува остатък наборсата.

Изказването на енергийният специалист бе във връзка на подготвяните промени в работата на свободния енергиен пазар у нас и следствията за борсовите участници. Те бяха обявени през предходната седмица след среща на бизнеса с премиера Бойко Борисов. Самите резултати от срещата бяха показани от ръководителя на Комисията по енергетика в Народното събрание Делян Добрев.

Договори за разлики и остатъци в предлагането

Част от опасенията при измененията са свързани и с въвеждането на договорите заразлики.„ Какво значи в действителност изкарването на цялата сила на борсата? Цялата сила за свободнияпазар се създава главно от две централи - АЕЦ „ Козлодуй “ и Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “и малкачаст от централите, които допреди няколко години бяха на предприемача Христо Ковачки.

В същото време производството на Топлоелектрическа централа „ AES Гълъбово “ и Топлоелектрическа централа „ Контур Глобал Марица Изток 3 “, както и на ВЕИ-та е отвън борсата, а то е отпорядъка на 10 млн. МВтч. Сега тези 10 млн. МВтч ще вземат участие на пазара.

Разбира се, не всички,защото въпреки всичко има ограничавания за мощности от над 5 МВт. Интересно е в тези мощности от над 5 МВт дали ще вземат участие Топлоелектрическа централа „ AES Гълъбово “ и Топлоелектрическа централа „ Контур Глобал Марица Изток 3 “, поставивъпрос специалистът. Той пресметна, че единствено от двете централи производството на свободен пазар битрябвало да е от порядъка на 7 млн. МВтч.

Към всичките тези количества би трябвало да се добави и производството на топлофикациите.„ Досега, в случай че на свободния пазар е имало 10 млн. МВтч, в този момент ще станат 20 млн. МВтч. Какво сеслучва? Така наречената борсова цена, която доближи до 76 лева за МВтч ще падне на 65 лева заМВтч, тъй като ще се появи остатък и няма да има кой да купи “, изясни Богомил Манчев.

Енергийният специалист обаче пресмята, че при договорите за разлики съществува риск за НЕК. „ Давземем за образец „ Марица Изток 1 “ (ТЕЦ AES Гълъбово б.р.) и да приемем, че цената е някъдекъм 140 лева за МВтч. При контракт за разлика, да речем, производителят отива на борсата иполучава цена от 60 лева Той е благополучен, защото си е получил 40 % от цената на произведенатаенергия през днешния ден. Останалото ще му се заплати като разлика, като контракт за разлика. Неговата цена еопределена по някаква формула, като разликата би трябвало да се покрие от НЕК.

Това се отнася и за слънчевите паркове. От конфигурирани 1050 МВт, най-малко 400 МВт покриватизискванията над 5 МВт и ще излязат на свободния пазар. Кафявата сила ще излезе почтицялата, защото на всички места в страната е с мощности над 5 МВт и става въпрос за произвеждане отнад 2 млн. МВтч.

Вероятна нова ликвидна рецесия за НЕК

Именно моментът с покриването на тези разлики в цените, може да докара до нова ликвидна рецесия на НЕК, както и финансови проблеми при Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “. „ Количеството пари, които се харчат за този ток, създаден от всички да речем, че е 100 лв.. Те отново ще си останат толкоз, само че по-голямата част ще се трансферира да се заплаща от НЕК. Сега еднатачаст се заплаща от НЕК, друга част – от бизнеса. При измененията, по-малката част ще остане даплаща бизнеса, или даже нищо. Цялата разлика, тъй като 100 лв. не се трансформират, ще се заплати отНЕК, а дефицита във фонд „ Сигурност на енергийната система “ ще нарасне “, пресмята той.

Вотговор на въпрос дали това няма да докара до нова ликвидна рецесия в НЕК, Манчев прикани тозиотговор да дадат работодателските организации.

„ Не желаят американските централи да отидат на борсата, тъй като е ясно какво ще се случи. Дори ида отиде единствено другата сила, тя ще е в размер от 4-5 млн. МВтч. Ефектът ще е съвсем същия – намаляване на базовата цена. Но ножицата, която се отваря, е по-голяма, тъй като общата сума пари не сепроменя. Съответно ще се понижат приходите на двете централи – Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ и АЕЦ„ Козлодуй “, което е погрешно. И НЕК, която купува главната си сила от двете централи иенергията от тях е базова. Това ще са засегнатите “, заключи Богомил Манчев.

Разговори с Европейска комисия

Според него по този начин нареченият „ контракт за разлика “ е различен тип дотация, която се позволява от Европейскатаобщност. „ Нотификацията тук е по-различна от тази, която позволява дотирането на ВЕИ-та “,обясни още той. Именно поради това е нужно да отправим ново запитване към Европейска комисия за договорите за разлики. Това е различен, чисто законов ред. Нямада е толкоз просто и по тази причина споделям, че като предложение на пръв взор е окей “, смятапредседателят на „ Булатом “.

По думите му тези нови правила ще изискват и един по-дълъг периодна определяне, най-малко от шест месеца.В отговор на констатацията, че и в този момент на пазара има остатъци от сила, Богомил Манчевобясни, че това е реалност, само че „ поради топлата зима “. „ Ако зимата беше студена, щеше да има дефицит.Затова се „ набълбукаха “ някои търговци. Купиха през декември сила за половин година по 80лв. за МВтч, цената й стартира да пада надолу, те желаеха да скапват договорите, само че неустойкитеса огромни. И този механизъм би трябвало занапред да се създаде доста добре “, безапелационен е той.

Централите с субсидии ще натиснат цените надолу

С подготвяните промени на процедура централите с дотирана сила ще натискат ценитенадолу. „ Те не могат да дадат ниска цена, само че ще я натиснат надолу. Това е по този начин тъй като ще се появяватпримерно 2000 МВт, само че има търсене за 1000 МВт. Как да се държи висока цена? Но какво ще сеслучи с другите 1000 които няма да бъдат продадени? Примерно, клиентите купуват единствено 1000 МВт, а другите 1000 Мвт няма кой купи. На кого ще е изпълнена квотата? На този, който е напълно на свободен пазар,тоест на АЕЦ „ Козлодуй “, Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “, или отмерено ще се разпределим междудругите играчи? Въпросът е забавен, нали? Защото тока няма да е продаден “, коментираБогомил Манчев. Неговата концепция е точно законотворецът да обръне внимание на нуждата от по-специаленмеханизъм за регулации при борсовата търговия.

Енергийният специалист на процедура чака, че в случай че в този момент силата за огромните производители седотира с 200 млн. лева, то при новия механизъм ще им бъде позволена субсидия с още 200 млн. лева

Изкуствено задържане на цените за бита. Какви са следствията?

По отношение на контролирания пазар, Манчев още веднъж изясни, че цената на електрическата енергия еизкуствено арестувана, което е по виновност на КЕВР от една страна и заради неправилната социалнаполитика от друга. Сега обаче при по този начин плануваните енергийни промени още веднъж ще платят хората.„ Цената на контролирания пазар по един проект на Световната банка от времето на Пламен Орешарски вднешно време трябваше да стане 200 лева/мвтч, не 112 лева./мвтч “, напомни Манчев. Опасението е, че при новите условия дориможе да се стигне до скоково нарастване на цените на контролирания пазар.

„ С цел да се отстраняват загубите на НЕК бе понижен делът на контролирания пазар. Но загубите не бяха понижени кой знае какъв брой, тъй като някой би трябвало да дотира зелената сила “, изясни още специалистът.

„ Аз съм правилсметката доста пъти. Домакинствата харчат 15 млн. Мвтч, от които 3 млн. МВтч – енергийнобедните. Това са съвсем 500 хиляди фамилии и тяхната цена би трябвало да е избрана сума и през днешния ден, иутре и другиден. Държавата би трябвало да откри механизъм, с цел да може тези енергийно небогати хора да не бъдат наранени от повишението на цените. И това би трябвало да стане не посредством помощи за енергийно бедните – би трябвало да се откри законодателен метод дадените суми да доближат до Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “, а не да останат в електроразпределителните предприятия. Отговорно за опазването на енергийно бедните у нас е общественото министерство, което би трябвало да предложи разновидности по какъв начин това да се случи, без да се навреди на финансите в енергийната система.

Като цяло междинната цена на тези 15 млн. МВтч за семействата през днешния ден излиза по 180-200 лева за МВтч., само че тятрябва да се усили до 300 лева за МВтч. Само по този начин може да се завърши казуса с финансиране на зеленатаили кафявата сила. В същото време цената за приблизително напрежение не би трябвало да се пипа, другояче се губятработни места “, безапелационен бе Богомил Манчев.

Внимателна преценка за дневната и нощната сила на борсата

Той прави оценка като вярно предлагането на ръководещи и бизнес за образуване на 12-часови пакети. „ Правилно е да има зониране, да се направи опит за натоварване на ненатоварената част от денонощието. Трябва да го има, само че също изисква доста деликатна преценка, а и цените са много разнообразни “.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР