Подготвяме електронен регистър на укритията в страната, което ще даде

...
Подготвяме електронен регистър на укритията в страната, което ще даде
Коментари Харесай

Вкарват бомбоубежищата в електронен регистър

Подготвяме електронен указател на укритията в страната, което ще даде опция те да бъдат локализирани от жителите. Бомбоубежищата на територията на страната се ревизират годишно от Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “ (ГДПБЗН), заяви в Благоевград шефът на дирекцията гл. комисар Николай Николов, представен от Българска телеграфна агенция.

Конструктивните условия на скривалищата са спазени

и те изрично пазят от бомби и така нататък, само че аз за момента не виждам кой и за какво ще ни атакува, уточни гл. комисар Николов. Той посочи, че мазетата на всички жилищни и публични здания, строени след 50-те години на предишния век, са пригодени за укрития.

Във връзка с ранното предизвестие на хората посредством мобилните телефони, следва да се създаде мобилно приложение. Очаква се то да бъде осъществено с социална поръчка на стойност повече от 5 милиона лв..

„ В разговор съм с мобилните оператори, тъй че при информация за злополучие или настъпващи дейности, друга заплаха, тежка злополука на автомагистралата, предизвестия към хората ще бъдат отправяни по една система, наречена “BG alert”.”, уточни шефът на ГДПБЗН.

Съобщенията ще съдържат къса информация с предизвестия и инструкции, добави Николов.

46 групови средства за отбрана на популацията има построени на територията на област Стара Загора, 30 от тях са записани в активите на Министерство на вътрешните работи, а останалите 16 са на юридически лица, които са длъжни да ги поддържат. Това стана ясно след съвещание на регионалния съвет по сигурност.

Едва 14 от тези на Министерство на вътрешните работи са в приемливо положение, останалите се нуждаят от поправки и замяна и монтаж на нужните ел. и ВиК съоръжения, само че като цяло структурата им била постоянна. Основно бомбоубежищата са в Стара Загора и Казанлък, ведомствените са главно на „ Арсенал “ и „ Топлоелектрическа централа „ Марица-изток 2 “.

По-голямата част са с потенциал от по 50-150 души, само че има и няколко за по 1000 и 300 души.

Според експертите като бомбоубежища при нужда могат да се употребяват подземните паркинги на огромните търговски обекти: в Стара Загора това са мол „ Галерия “ и „ Парк МОЛ “. Със съответните механически характерности като укрития могат да бъдат употребявани мазетата на високоетажните жилищни кооперации (в това число и пенелки), някои от по-старите даже са били снабдени с солидни стоманени порти и прозорци, които са се затваряли херметически за отбрана от радиация.

Минимум 5 дни са нужни за подготовката на убежищата за спешна обстановка, се споделя в нормативните документи, които са с гриф „ Секретно “.

Към 4 март на територията на Старозагорска област публично са признати 17 бежанци от Украйна, две фамилии са настанени в интернационалния юношески център в Града на липите. От управленията на 11-те общини са оповестили подготвеност в свои парцели да настанят сред 70 и 80 бежанци при нужда, посочи регионалният шеф проф. Наско Василев. От УМБАЛ „ Проф. доктор Стоян Киркович “ пък заявиха подготвеност да назначат 30 украинци на работа.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР