Подготвил съм текст за търпимост на незаконното строителството в участъци

...
Подготвил съм текст за търпимост на незаконното строителството в участъци
Коментари Харесай

Арх. Шишков: Служебното правителство е на път да превърне в реалност строителната илюзия около АМ „Хемус”

„ Подготвил съм текст за толерантност на противозаконното строителството в сектори 4 и 5. Само посредством тях можем да стартираме да ги строим. Приключваме процедурите по отчуждаване на парцели за сектор 6, откакто в предходния длъжностен кабинет отчуждихме и терените за участъци  4 и 5. Имаме проблеми с проектирането на сектори 7, 8 и 9, сега ги почистваме с цялата идея. За страдание нямаме цялостни планове за автомагистралата и  това е значителен проблем ", сподели арх. Шишков.

 

Той уточни, че огромна част от дребното български автомагистрали са проектирани със статут на скоростни пътища, по тази причина има сектори с оптималната скорост от 120 км.  Така да вземем за пример са проектирани новите 16 км от автомагистрала „ Хемус " сред Буховци и Белокопитово.

 

„ Според мен скорост от 140 км/ч за нашите автомагистрали е доста висока, само че това е въпрос на разбор за пътна сигурност. Скоростта се дефинира от техническите параметри на автомагистралата, а освен от положението ", добави той.

 

„ Ще предложа на политиците, тъй като аз не съм политик, да се мисли за изграждане на тунел под Петрохан на концесия. Така ще скъсим със 70 км дистанцията Видин - София и ще дадем директна връзка с Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Кулата ", сподели още районният министър. Според него планът е от изключителна значимост, само че в случай че чака финансиране от страната има заплаха да се забави съществено във времето. „ Държавата би трябвало да построи автомагистралите „ Хемус ", „ Русе-Велико Търново " и други Ако би трябвало да чакаме 10 години, по-бързо ще стане посредством концесия ", увери той.

 

Министърът разяснява и напредъка в осъществяването на Автомагистрала „ Европа ", която макар името си е най-далеч от европейското мислене и метода на строителство. Аутобанът се проектира и строи от 2014 година, като за това време е издигнат единствено един сектор – по средата. „ За трасето от Сливница до София утвърдих подробния организационен проект, който беше квалифициран още в края на м.г.

 

За страдание там загубихме 7 месеца, които няма по какъв начин да върнем, и това закъснение най-вероятно ще докара до загуба на европейските средства, обезпечени за строителството, макар че работим интензивно и целим оптимално бързо да приключим отчужденията ", сподели арх. Шишков. Освен това автомагистралата е била по този начин проектирана през 2014 година, че да стопира на 150 м от граничния пункт със Сърбия. „ Това е част от парадокса и строителният безпорядък, позволен от проектанта през 2014 година, цялостен низ от пропуски. Коригирах тези пропуски, с цел да изградим четирилентови пътища до границата. За страдание няма по какъв начин скоро да пътуваме до Белград по автомагистрала ", уточни министърът.

 

Арх. Шишков увери, че има устойчиво финансово и юридическо застраховане на зимното поддържане на републиканските пътища. Осигурени са нужните средства, подписани са всички контракти. Той благодари на пътните компании, че не са опорочили процедурите с обжалвания и изрази вяра, че ще извършват съзнателно подписаните контракти.

 

Той добави, че се чака до нова година да завърши един от стадиите в довършителните действия по интерконектора с Гърция. Министърът още веднъж акцентира, че градежът не е приключен и точно разделянето му на стадии е направило допустимо потичането на азерския газ.  „ Строежът би трябвало да завърши по този начин, както е планиран. Да има обект изпълнен на 100%. Два месеца цялото държавно управление работихме интензивно, с цел да приключим тръбопровода и да имаме газ на допустими цени. Гарантирахме преноса на газ, само че ще държим строителят да приключи и останалите дейности; Хората не би трябвало да се тормозят, че към момента приключваме стадиите на строителство. Това не въздейства на потреблението ", сподели арх. Шишков и добави, че следва нова среща с компанията в четвъртък идната седмица.

 

 

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР