Подготвените промени в Закона за енергетиката засилват ролята освен на

...
Подготвените промени в Закона за енергетиката засилват ролята освен на
Коментари Харесай

Промените в Закона за енергетиката засилват ролята на Фонд Сигурност на енергийната система и КЕВР


Подготвените промени в Закона за енергетиката ускоряват ролята с изключение на на КЕВР и на Фонд „ Сигурност на енергийната система “, като упованието е в него да бъдат акумулирани в допълнение до 1,2 милиарда лева Освен това всички пари по цена „ обвързване към обществото “ съгласно един от разновидностите ще отиват в НЕК. Така, както наподобява ще се подсигурява хубавичко ръка, която да не допусне нито недостиг, нито остатък на пазара на сила. Това стана ясно при показване на квалифицираните промени в Закона за енергетиката. Освен това на този миг няма да се вършат внезапни придвижвания във връзка с американските централи. Те ще останат при ситуацията, при което са и в този момент, само че при положение на смяна при договарянията с Европейска комисия, ще настъпи изменение при цена „ обвързване към обществото “ и в микса на НЕК. Въпросът е, че в случай че американските централи бъдат извадени от микса НЕК няма да има задоволително електрическа енергия за контролирания пазар. „ Ако ни разрешат да си купуваме от борсата “, ще имаме, изясни изпълнителният шеф на НЕК Петър Илиев.

Промените, които ще бъдат направени в закона за енергетиката „ не са някакви нови хрумвания измислени в границите на час или два, а по рекомендациите на Световната банка, с тази разлика, че не се вършат в целокупност, а отчасти “. Това съобщи пред представянето на концепциите ръководителят на Комисията по енергетика към Народното събрание Делян Добрев в границите на стартиралото разискване на тематика „ Предстоящите промени в Закона за енергетиката – стъпка към либерализация на елекроенергийния пазар в България “, проведено от Националния съвет към Световния съвет по енергетика.

Той напомни, че през предходната година бе направена дребна крачка в тази посока, когато на борсата бяха извадени остатъците от сила на към 40 участника.

Производителите се усилват и цените на борсата са съизмерими с тези на другите пазари, означи Добрев.
Сега новата крачка, която ще бъде направена по думите му е на борсата всички производители на електрическа енергия с мощ от 4 – 5 МВт. Първоначалният вид е бил за 5 МВт, само че справката е посочила, че доста от производителите са в границите на ръба и по тази причина се стигнало до това компромисно решение, изясни ръководителят на енергийната комисия.

По думите му, измененията ще доведат до това, че по свободно контрактувани цени на пазара ще се продават малко над 4 Твтч.
Както стана ясно от думите на Добрев, остатък няма да има, защото сдруженията ще купуват през борсата софтуерните си разноски.
„ Разработваме текстове, които плануват електроразпределителните предприятия и ЕСО да си купуват софтуерните разноски през борсата, не през НЕК, както е в този момент. „, сподели Добрев като посочи, че това е съизмеримо на 4 Твтч.

Делян Добрев сподели още, че е имало спор за смяна на модела „ обвързване към обществото “ и по-точно за това дали тези суми да се събират от НЕК, или това да става напряко от Фонд „ Сигурност на електроенергийната система “, който да ги заплаща на НЕК, а електрическата компания да продължи стадият на разплащането. (Това е на практика модел противоположен на до момента съществуващия).
Тъй като търговците не разполагат с активи за поръчителство при положение на проблеми се планува да бъде въведено условие за банкова гаранция, за депозит в размер на месечното присъединяване като сила от страна на търговците. В случай на проблеми Фонд „ Сигурност на енергийната система “ се планува да може да усвои банковата гаранция.

Енергията на производителите с преференциални цени ще се продава на свободния пазар и ще се реализира цена 80 9- лева според от това какъв е производителя. Фондът за енергийна сигурност ще подписва контракти за разлика с към 100-ина производители и тя ще се заплаща за другите производители по разнообразни цени и според от това какви са

Цената по договорите за разлики ще се заплаща от Фонда за енергийна сигурност според от това какви са преференциите, избрани от регулатор.

Няма да има закрепени разлики, а механизъм, по който регулаторът да дефинира въпросните разлики. Тази стъпка в посока либерализация няма да има отношение нито към крайната цена на електрическата енергия. Фиксираната сума на разликата трансферира до известна степен риска на производителите, само че пък подсигурява Сигурност на производителите във Фонда и ще има сигурност за 100 % увереност за разлики.
Въвеждането на REMIT и новите функционалности на комисията за енергийно и водно контролиране разяснява от своя страна и ръководителят на регулатора Иван Иванов. Той изясни споделената по-рано концепция от Добрев във връзка с въвеждането на референтна цена за годишния ценови интервал.

Очаквайте детайлности

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР