Подготовката за машинно и за гласуване с хартиена бюлетина трябваше

...
Подготовката за машинно и за гласуване с хартиена бюлетина трябваше
Коментари Харесай

Проф. Калинов: Машинният вот няма да спре манипулациите, ще добави нови трикове

Подготовката за машинно и за гласоподаване с хартиена бюлетина трябваше да бъде осъществена и без решението на Народното събрание, тъй като и в в този момент настоящия избирателен кодекс има едно изречение, в което написа, че при неспособност да се гласоподава машинно - ще се гласоподава с бюлетини. Това е някакво отклонение на вниманието, което се случва двустранно – и от страна на ръководещите, и от протестиращите, които не схващат, че са паднали в едно капанче “. Това сподели пред БНР проф. Красимир Калинов, експерт по избори и някогашен член на ЦИК.

По думите му съществуването на два равнопоставени инструмента за гласоподаване ще усложни процеса.

„ Машинните гласове отново са на хартия, само че тази хартия просто се генерира по различен метод. Никаква друга разлика няма. Те отново ще се броят от комисия. Това е спор, който е ненужен. Нещата на идващите парламентарни избори ще бъдат много съществено комплицирани. Очакванията, че недействителните гласове при машини ще намалеят, са несъстоятелни “, означи той.

И добави, че би трябвало да има напълно нова концепсия на изборния развой.

"Трябва да се намерения скица депутатите да не могат да дефинират разпоредбите, по които те ще бъдат избирани. Трябва да се направи един нов кодекс от група специалисти, той да бъде признат на народен референдум, след което Народното събрание по обвързване да го утвърди. Това е мъчно за реализиране, съзнавам, само че е единственият метод да сложим нещата в следена рамка “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР