Подготовката за машинно и за гласуване с хартиена бюлетина трябваше

...
Подготовката за машинно и за гласуване с хартиена бюлетина трябваше
Коментари Харесай

Машинният вот - нови трикове, а не край на манипулациите?

Подготовката за машинно и за гласоподаване с хартиена бюлетина трябваше да бъде осъществена и без решението на Народното събрание. Това съобщи пред БНР Красимир Калинов, експерт по избори и някогашен член на ЦИК.

Той разясни, че и в настоящия Изборен кодекс написа, че при неспособност да се гласоподава машинно, ще се гласоподава с бюлетини.

По негови думи става въпрос за отклонение на вниманието, което се случва двустранно - и от страна на ръководещите, и от протестиращите, които не схващали, че " са паднали в едно капанче ".

Според Калинов съществуването на два равнопоставени инструмента за гласоподаване ще усложни про цеса.

Той изясни, че машинните гласове отново са на хартия, само че тя просто се генерира по различен метод. Това била единствената разлика, защото гласовете отново ще се броят от комисия.
 За Андреев въпросът за машинното гласоподаване не е
За Андреев въпросът за машинното гласоподаване не е " дали? ", а " по какъв начин? "

Той е безапелационен, че би трябвало да има написани правила

Калинов предвижда, че нещата на идващите парламентарни избори ще са съществено комплицирани. Според него са несъстоятелни упованията, че недействителните гласове при машинния избор ще намалеят.

Той изрази мнение, че би трябвало да се промени цялостната идея за разработване на изборните правила. " Трябва да се намерения скица депутатите да не могат да дефинират разпоредбите, по които те ще бъдат избирани. Трябва да се направи един нов кодекс от група специалисти, той да бъде признат на народен референдум, след което Народното събрание по обвързване да го утвърди ", разяснява специалистът.

По негови думи опцията сегашният представител на ЦИК Александър Александров да оглави Комисията е " невменяем ход ". Според него

Политиците се научиха на доста трикове и нито ще отпадне пазаруването на гласове, нито ще отпадне следеният избор, безапелационен бе Калинов. Според него никой от обсъжданите от години недъзи при вота няма да отпадне. По негови думи просто по отношение на машинното гласоподаване ще се прибавят и нови трикове.
 ЦИК ще обезпечава машините за гласоподаване Обновена
ЦИК ще обезпечава машините за гласоподаване

Депутатите не престават с второ четене на Изборния кодекс
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР